Acasă Stirea zilei Degeaba a incercat USL sa amane inevitabilul. Traian Basescu, din nou presedinte

Degeaba a incercat USL sa amane inevitabilul. Traian Basescu, din nou presedinte

35

Traian Basescu redevine presedinte al Romaniei, dupa ce Curtea Constitutionala a dat citire deciziei de invalidare a referendumului din 29 iulie in plenul Parlamentului, intr-o sedinta intarziata mai bine de doua ore si care a fost la un pas de a nu se mai tine. Dupa publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial, Basescu se intoarce la Cotroceni, preluindu-si integral atributiile.

Ziua a fost insa extrem de agitata, dupa ce USL anuntase ca va boicota sedinta. Primii au fost liberalii: purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, declara la pranz ca sunt foarte multi parlamentari ai PNL care nu doresc sa participe la sedinta de plen reunit, luand o decizie „individuala de boicot”, iar acestia nu pot fi obligati sa ia parte la citirea unei decizii a CCR pe care o considerata incorecta.

 

Sedinta Parlamentului ar fi trebuit sa inceapa la ora 15.00, dar s-a amanat pentru ca nici PSD nu stia daca va participa la aceasta. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, declara ca PSD a decis sa fie solidar cu cei 7,4 milioane de romani care au votat la referendum, iar parlamentarii partidului nu vor participa la sedinta de plen. Intrebat daca acest lucru inseamna ca PSD nu va participa la sedinta, el a spus: „Aceasta este decizia colegilor mei”. Viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, anunta in jurul orei 15.30, ca decizia grupurilor reunite ale formatiunii, luata cu majoritate de voturi, a fost de a nu participa la sedinta de plen reunit in care se citeste decizia CCR privind referendumul. El a aratat ca la Curtea Constitutionala au fost depuse documente care nu au fost luate in calcul de catre acest for si care „ar putea sa schimbe cu totul aprecierea pe care Curtea o are asupra indeplinirii cvorumului pentru validarea referendumului”. Potrivit lui Nicolaescu, un alt motiv al boicotului il reprezenta faptul ca un document prevazut de legea referendumului, si anume raportul, nu a fost prezentat de CCR.

 

„In consecinta, in acest moment Curtea Constitutionala se afla in culpa fata de Parlament, nu si-a indeplinit obligatiile pe care le are. Nu are rost, in aceasta situatie, sa prmitem sa se indeplineasca un act printr-un abuz”, a mai spus Nicolaescu. „Probabil ca se va constata ca nu este cvorum, se vor reuni Birourile Permanente pentru a stabili o noua data la care sa fie convocat plenul Parlamentului, iar la acea data sa avem toate documentele, asa cum prevede legea”, a spus Nicolaescu.

 

Cvorum asigurat in Plen

 

Sedinta Parlamentului a fost amanata pentru ora 16.00. La 16.10, PNL a cerut o pauza pentru consultari, de jumatate de ora. Totusi, in jurul orei 17.00, mai multi parlamentari PSD, dar si unii ai PNL, in frunte cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu, au semnat condica de prezenta la sedinta plenului reunit. La ora 17.10, sedinta a inceput. Presedintele de sedinta, Valeriu Zgonea, a anuntat ca sunt prezenti 238 de parlamentari, cvorumul fiind intrunit.

 

Senatorul liberal Ioan Ghise a propus amanarea cu doua zile a citirii deciziei CCR in privinta rezultatului referendumului, dar aceasta a fost votata cu doar 20 de voturi „pentru”, 196 „impotriva” si 21 de abtineri.

 

La sedinta de plen au participat doar patru din cei noua judecatori ai Curtii, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu, Iulia Motoc si Stefan Minea. Judecatorul Stefan Minea a citit hotararea CCR in plenul Parlamentului, moment in care parlamentarii USL au iesit din sala. Cum cvorumul la sedinta fusese atins, gestul USL nu a mai avut nicio insemnatate. Din interiorul PSD au existat voci care au declarat ca unii parlamentari PSD au fost convinsi sa participe la sedinta de plen, pentru asigurarea cvorumului, chiar de liderul PSD, Victor Ponta, prin SMS.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos