Acasă Sanatate Este OBLIGATORIU! Toti romanii vor avea DOSAR ELECTRONIC controlat de stat! Vezi...

Este OBLIGATORIU! Toti romanii vor avea DOSAR ELECTRONIC controlat de stat! Vezi de cand!

După lungi așteptări, Dosarul Electronic de Sănătate (DES) al pacienților trebuie să intre în uz în nici o lună, mai exact pe 14 noiembrie 2016, anunță Casa Nationala de Asigurări de Sănătate. DES al pacientului trebuie utilizat atât de către furnizorii de servicii medicale care se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate înrolați în platforma informatică din asigurările de sănătate, precum și de către furnizorii de servicii medicale care nu se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate și medicii care își desfășoară activitatea într-o formă legală. Furnizorii de servicii medicale ce nu deţin sisteme informatice proprii vor utiliza portalul DES – www.des-cnas.ro – pentru a completa şi transmite date în DES al pacientului. Accesul direct al pacientului la propriul dosar sau al persoanei pe care o reprezintă legal se realizează numai prin intermediul portalului DES.

După lungi așteptări, Dosarul Electronic de Sănătate (DES) al pacienților trebuie să intre în uz în nici o lună, mai exact pe 14 noiembrie 2016, anunță Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, într-un comunicat. Aprobarea datelor, informațiilor și procedurilor operaționale necesare utilizării și funcționării DES al pacientului a fost publicată în „Monitorul Oficial al României“, Partea I, nr. 806 din 13 octombrie 2016 – Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1123/849/2016. ”DES al pacientului trebuie utilizat atât de către furnizorii de servicii medicale care se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate înrolați în platforma informatică din asigurările de sănătate, precum și de către furnizorii de servicii medicale care nu se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate și medicii care își desfășoară activitatea într-o formă legală”, informează CJAS. În vederea utilizării sistemului DES, furnizorii de servicii medicale care nu se află în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, precum şi medicii care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la aceştia au obligaţia înrolării în platforma informatică din asigurările de sănătate. Pentru aceasta vor trebui să depună o cerere, conform modelului afișat pe site-ul CJAS Constanța,www.cnas.ro/casct/, la casa de asigurări din raza administrativ-teritorială în care aceștia își desfășoară activitatea. Datele medicale introduse în sistemul DES se certifică prin semnătura electronică de către medicul curant și se transmit în sistemul DES prin aplicațiile informatice ale furnizorilor compatibile cu sistemele informatice din platforma informatică din asigurările de sănătate și certificate în sistemul DES.

FĂRĂ SISTEME INFORMATICE PROPRII!

Furnizorii de servicii medicale ce nu deţin sisteme informatice proprii vor utiliza portalul DES – www.des-cnas.ro – pentru a completa şi transmite date în DES al pacientului. Toate informaţiile şi specificaţiile necesare certificării sunt publice şi accesibile on-line prin instrumentele puse la dispoziţie de CNAS, respectiv prin portalul DES la adresa www.des-cnas.ro şi prin forumul DES la adresa www.forum.des-cnas.ro .

DESPRE DES

DES al pacientului este o componentă a sistemului informațional sanitar care cuprinde date și informații medicale relevante pentru medici și pacienți, respectiv informații clinice, biologice, diagnostice și terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vieții pacienților, organizate și structurate pe module, respectiv modulul „Sumar de urgență”, modulul „Istoric medical”, modulul „Antecedente declarate de pacient”, modulul „Documente medicale” și modulul „Date personale”.

ACCES

Accesul direct al pacientului la propriul DES sau al persoanei pe care o reprezintă legal se realizează numai prin intermediul portalului DES (www.des-cnas.ro) și numai după autentificare. Autentificarea pacientului în portalul DES este realizată după generarea matricei de securitate de către medicii înrolați în platforma informatică din asigurările de sănătate și definirea de către pacient sau reprezentantul legal al acestuia a parolei de acces, prin portalul DES.

MATRICEA DE SECURITATE

Matricea de securitate se eliberează de către medicii înrolați în platforma informatică din asigurările de sănătate la solicitarea pacienților, în baza actului de identitate al acestora, se eliberează pacientului în forma imprimată pe hârtie A4 și se înmânează acestuia imediat după imprimare. ”Medicii înrolați în platforma informatică din asigurările de sănătate, la solicitarea pacienților, au obligația să genereze matricea de securitate pacienților. De asemenea, operațiunile de generare a matricei de securitate și înregistrarea reprezentantului legal al unei persoane se pot realiza numai prin intermediul portalului DES doar de către acești medici”, potrivit președintelui/director general al CJAS Constanța, dr. George Mirel Cristescu, citat într-un comunicat al instituției.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentDin Fundu Moldovei Pacalesti Cioara de Sus! Top 10 cele mai CIUDATE localitati din Romania!
Articolul următorFOTO – Pentru ea divorteaza Tuncay de Andreea Marin!