27.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024
AcasăACTUALITATEEuroparlamentarul Marian-Jean Marinescu: 80% dintre clădirile din România trebuie renovate energetic

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu: 80% dintre clădirile din România trebuie renovate energetic

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a votat împotriva propunerii de revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor. Propunerea este un text care a împărțit Parlamentul în două.

”Eu am votat împotrivă, și iată de ce: România este una dintre țările unde 80% dintre clădiri trebuie renovate energetic pentru a atinge obiectivul UE ca până în 2050 parcul imobiliar să emită zero emisii.
Obiectivul este legitim, căci încălzirea și răcirea clădirilor reprezintă 40% din toată energia consumată în UE. Însă acest obiectiv nu poate fi atins fără un sprijin financiar corespunzător. Salariile în România sunt mai mici decât media din UE, costul vieții ridicat, și nu putem împovăra oamenii cu obligativitatea renovării locuințelor fără să le punem la dispoziție sprijin financiar consistent pe termen lung.” a declarat Marian-Jean Marinescu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, europarlamentarul a mai relatat că alte prevederi ale raportului: clădirile publice vor trebui să atingă cel puțin clasa E de performanță energetică de la 1 ianuarie 2027 și de la 1 ianuarie 2030, cel puțin clasa D, iar clădirile rezidențiale să atingă cel puțin clasa E de performanță de la 1 ianuarie 2030 și cel puțin clasa D de la 1 ianuarie 2033. Până în 2050 parcul imobiliar al UE trebuie să aibă emisii zero.

”Noi, cei din PPE, pare că trăim în lumi diferite cu colegii socialiști, verzi și de la grupul Renew. PPE a solicitat prin intermediul unor amendamente ca gospodăriile vulnerabile să beneficieze de mai mult sprijin financiar, iar energia nucleară să fie folosită pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare a clădirilor. Aceste propuneri nu se regăsesc din păcate în textul final.
În plus, textul adoptat prevede interzicerea din 2026 a sistemelor de încălzire pe baza de gaz natural în clădirile noi.Pentru toate aceste motive, am votat împotriva acestui raport.” a spus Marian-Jean Marinescu.

Ultimele stiri