Parteneriatul Strategic dintre România și SUA este solid pentru că românii s-au dovedit a fi interlocutori serioși, a declarat, joi, europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL, PPE), în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, în contextul în care în luna octombrie a avut loc desant guvernamental al României la Washington, cu vizite importante în capitala SUA ale miniștrilor români ai apărării, economiei și energiei și afacerilor externe.
“Consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA este una dintre liniile prioritare ale politicii noastre externe, alături de consolidarea rolului României în UE și NATO. Parteneriatul Strategic este solid, pentru că românii s-au dovedit a fi interlocutori serioși. Americanii nu investesc în asemenea înțelegeri decât atunci când au garanții că nu pornesc într-o aventură; ei nu strâng mâna unor politicieni care le zâmbesc în față, dar îi lucrează pe la spate”, a spus Rareș Bogdan, membru în Comisia pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European.
Liderul delegației eurodeputaților români a făcut trimitere și la acordul interguvernamental parafat pe 9 octombrie la Washington între ministrul economiei și energiei, Virgil Popescu, și secretarul energiei Dan Brouillette.
Acordul “anunță investiții gigantice și ne pot aduce în situația de a deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa, plus linia ferată și autostrada care va porni din Constanța și va ajunge la Gdansk sau întărirea prezenței militare sunt doar câteva dintre componentele acestui Acord”, a completat Bogdan, făcând astfel referire și la declarațiile ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman.
Mai mult, Rareș Bogdan a menționat și dimensiunea istorică a relațiilor dintre România și Statele Unite.
“Vreau să subliniez ceva: în timp ce Armata Roșie ne-a „eliberat” încât am umblat cocoșați 50 de ani, fără libertatea de a alege, de a ne exprima, de a avea o opinie contrară comuniștilor, iar elita intelectuală a fost trimisă să putrezească în închisori, SUA militează pentru libertatea de exprimare și, ce să vezi, ne și oferă o umbrelă de securitate. Ca să nu mai vorbim despre contribuția americană la realizarea Marii Uniri, în 1918! Relația cu SUA a traversat un secol tumultos, în care simpatia poporului român nu a fost știrbită”, a expus el.
Mai mult, eurodeputatul român este “convins că Parteneriatul Strategic va fi consolidat după alegerile din 3 noiembrie“.
În luna octombrie, miniștrii români ai apărării naționale, economiei și energiei și afacerilor externe au fost invitați de omologii lor la Washington pentru a consolida Parteneriatul Strategic dintre România și SUA.