Acasă ACTUALITATE Rares Bogdan, PPE: Le vom arăta cetățenilor europeni tentați să creadă minciunile...

Rares Bogdan, PPE: Le vom arăta cetățenilor europeni tentați să creadă minciunile celor care urmăresc demolarea unității UE că Uniunea Europeană este acasă

7

Acțiunile de dezinformare și discreditare a Uniunii Europene au sporit în contextul pandemiei de COVID-19, anumite strategii de propagandă fiind promovate de Rusia și China, a atras atenția eurodeputatul Rareș Bogdan (PNL, PPE), singurul român membru al Comisiei speciale privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea (INGE) din Parlamentul European.

”Putem afirma că anumite strategii de propagandă sunt promovate de Rusia și China, de la fake-news în legătură cu COVID-19 până la campanii de dezinformare legate de scopurile UE, în sensul subminării proceselor democratice”, a dat exemplu Rareș Bogdan într-o declarație în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Acesta a explicat și care vor fi activitățile întreprinse de noua comisie, a cărei înființare a luat naștere în urma unei decizii a Parlamentului European din 18 iunie.

”Comisia specială din care fac parte va analiza investigațiile referitoare la încălcarea regulilor electorale sau ocolirea acestora. Totodată, vom căuta metodele cele mai eficiente, de pildă inițiative legislative sau non-legislative, pentru a combate efectele dezinformării prin intermediul platformelor de socializare”, a detaliat liderul eurodeputaților români din grupul PPE.

”Cetățenii statelor membre sunt ținte ale unor campanii coordonate din state terțe, care urmăresc să le infuențeze atitudinea politică, căci aceasta este miza”, a mai spus acesta, completând că unitatea UE este sabotată prin ”susținerea unor platforme populiste și extremiste vopsite în culori aparent atractive. Însă sunt niște capcane, iar hidoșenia a ceea ce se ascunde în spatele lor este maximă”.

”Noi vom propune strategii de comunicare mai eficiente, vom întări transparența și vom susține cu toate forțele accesul la dezbateri democratice. Nu în ultimul rând, vom arăta cetățenilor din statele membre tentați să creadă minciunile care subminează unitatea UE dovezi simple că Uniunea Europeană este ACASĂ, iar cei care urmăresc demolarea ei au o agendă fără legătură cu binele comunităților”, a mai precizat Rareș Bogdan.

Uniunea Europeană depune eforturi pentru protejarea societăților și a cetățenilor săi împotriva amenințărilor hibride, inclusiv împotriva acțiunilor de răspândire a informațiilor eronate și de dezinformare.

În contextul intensificării activităților de dezinformare legate de pandemia de COVID-19, instituțiile UE au acționat pentru a crește gradul de sensibilizare cu privire la pericolele dezinformării și au promovat utilizarea surselor sigure.

În acest sens, Parlamentul European a decis la 18 iunie cu 548 de voturi pentru, 83 împotrivă și 56 de abțineri înfiinarea unei Comisii privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea, care este însărcinată cu analizarea cercetărilor și investigațiilor care au arătat că regulile electorale crucial au fost au fost încălcate sau ocolite.

De asemenea, aceasta va trebui să identifice domeniile posibile care ar necesita acțiuni legislative și non-legislative în legătură cu platformele de socializare, să sugereze acțiuni coordonate la nivelul UE pentru combaterea amenințărilor hibride și să contracareze campaniile de informare și comunicarea strategică a țărilor terțe maligne care aduc prejudicii Uniunii Europene.

Hotărârea Parlamentului European venea în completarea acțiunilor înreprinse de Comisia Europeană care, la 10 iunie, alături de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a publicat o comunicare comună intitulată ”Combaterea dezinformării în legătură cu COVID-19 – Asigurarea unei informări corecte”, propunând acțiuni concrete de sporire a rezilienței UE împotriva provocării reprezentate de dezinformare.

Acestea includ sporirea sprijinului UE pentru verificatorii de fapte și cercetători, consolidarea capacităților de comunicare strategică ale UE și consolidarea cooperării cu partenerii internaționali, cu garantarea, în același timp, a libertății de exprimare și a pluralității.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentEuroparlamentarul PPE Rares Bogdan: ”Parteneriatul Strategic România-SUA va fi consolidat după alegerile americane”
Articolul următorEuroparlamentarul PPE Rares Bogdan nu are dubii: Susțin condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept!