10.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăEconomieExplicatie punct cu punct: De ce masurile anuntate de Guvern pentru 2018...

Explicatie punct cu punct: De ce masurile anuntate de Guvern pentru 2018 sunt o crestere a taxelor si impozitelor si nu pomeni electorale!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Fostul consilier economic al lui Dacian Cioloș, analistul economic Ionel Danca, susține că măsurile anunțate de Guvern prin care se reduce impozitul pe venit și contribuțiile la Pilonul II reprezintă o minciună a PSD și prezintă aceste cifre din perspectivă economică.

”Este revoltator cum se rostogoleste #minciunaPSD. Guvernul Tudose nu a anuntat astazi noi pomeni electorale ci o crestere a taxelor si impozitelor in 2018! O sa explic in cinci puncte cea mai mare hotie PSD din acest mandat.

1.Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% si a contributiilor sociale de la 39,25% la 37,25% are ca scop amortizarea efectelor negative ale transferului contributiilor de la angajator la angajat. In traducere, asta inseamna ca salariile se vor majora doar pe brut (pe hartie).

Net-ul ramane acelasi. Fara aceste reduceri, prin mutarea contributiilor la angajat, salariile urmau sa scada, nicidecum sa creasca. Masura este necesara doar pentru a putea aplica majorarea cu 25% a salariilor din sistemul public ca urmare a adoptarii legii salarizarii unitare.

Deci, nu e nicio pomana aici, e doar o #minciunaPSD.

2. Aceeasi explicatie este valabila si pentru majorarea salariului minim la 1900 de lei. Vorbim din nou de salariu brut care ar trebuie sa acopere un salariu minim de 1550 lei. Doar ca in programul de guvernare, salariul minim urma sa creasca la 1750 de lei si nimeni nu a pomenit ca trebuia sa includa transferul contributiilor in sarcina angajatului.

3. Tot la capitolul aceleasi harababuri fiscale trebuie inclusa si taxa de solidaritate care si-a schimbat denumirea in contributie asiguratoare de munca si creste la 2,25%. Nici aici nu e vreo pomana.

4. Impozitul pe cifra de afaceri revine intr-o noua formula, 1% pentru firmele cu afaceri mai mari de un milion de euro. Adica pt cca 450000 de firme. Doar ca directivele europene nu permit astfel de taxe pe cifra de afaceri decat in conditii foarte stricte, cum ar fi in cazul micro-intreprinderilor.

De fapt, aici avem o prezumtie de evaziune din partea guvernului fata de majoritatea firmelor din Romania. Nu e vorba de vreo facilitate ci de o crestere a fiscalitatii pentru multe start-up-uri si companii cu cifra de afaceri mai mari dar cu marje de castig mai mici (zona de retail, de exemplu).

5. NU IN ULTIMUL RAND, PILONUL II. Aici este absolut revoltator ce se intampla. Practic prin reducerea contributiilor la de la 5,1% la 3,7%, avem o crestere a contributiilor cu 1,4 puncte procentuale a contributiilor sociale ale angajatului la sistemul public de pensii. Sa ne intorcem putin la punctul 1 de mai sus. Nu trebuiau sa scada contributiile sociale cu 2 puncte procentuale? Ei bine, nu se intampla asa. E chiar mai grav!

Reducerea impozitului pe venit si a contributiilor erau obligatorii ca veniturile nete sa nu scada prin trasnferul contributiilor la angajat. Dar reducerea contributiilor pentru angajat cu 2 puncte procentuale este anulata de scaderea contributiilor la Pilonul II de la 5,1% la 3,7%.

In final, venitul net al salariatului scade chiar daca el incaseaza aceeasi suma dupa mutarea contributiilor. Diferenta de venit pe care angajatul nu o observa este data de reducerea contributiei lui la Pilonul II si care urma sa o incaseze (cu randament) la pensionare.

Aceasta deja nu mai poate fi numita #minciunaPSD, este mult mai mult. Este o #hotiePSD!”, susține Ionel Danca.

Ultimele stiri