Cultura
Fa-ti Duminica speciala! Vezi teoria „zonelor albastre” si povestea celor care au gasit secretul longevitatii

Un studiu demografic realizat de Jani Pes si Michael Pulan, publicat in 2004, ce pornea de la Sardinia a ajuns o veritabila cercetare si ulterior documentar. Subiectul urmareste cele cinci locuri unde oamenii pot atinge linistiti varsta de 100 de ani. Acum poti vedea acest documentar si pe Netflix sub titlul „Live to 100: Secrets of the Blue Zones”
Aceste zone sunt denumite „zonele albastre” si au produs o adevarata isterie mondiala. Cinci locuri de pe pamant se califica pentru a oferi oamenilor posibilitatea sa treaca bine peste 100 de ani, in proportie covarsitoare.
Acestea sunt in:
Sardinia in Italia
Ilaria in Grecia
Nicoia in Costa Rica
Ochinaua in Japonia
Loma Linda in California
Scriitorul american Dan Buettner a adus mai departe acest studiu si a publicat o carte privind zonele albastre, propunand introducerea pe lista si al celorlalte patru.
Insa povestea care a facut inconjurul lumii este cea a lui Stamatis Moraitis, locuitor aproape toata viata sa in suburbiile din New York si Florida. La 66 de ani primise un diagnostic nemilos, cancer pulmonar in stadiu terminal, doctorii spunandu-i ca mai are sase, maximum noua luni de trai. Nascut in Grecia, a decis sa se mute cu sotia in insula Icaria, fiindca voia sa fie ingropat alaturi de stramosii sai langa mare. Doar ca ajuns in mica insula aflata intre Grecia si Turcia s-a petrecut un adevarat miracol si a ajuns sa traiasca inca peste 30 de ani.
Daca acasa nu mai putea nici sa respire, pe insula greceasca treptat a inceput sa se simta mai bine si nu doar sa respire usor, dar sa se si ridice si sa se deplaseze fara mare efort.
Asa ca nu a mai stat sa-si astepte sfarsitul si s-a apucat de gradinarit si sa se bucure de viata. A pus vita de vie, apoi diverse culturi de fructe, legume si maslini. Ba chiar se urca singur pe scara si culegea struguri, inclusiv cu cateva zile inainte sa moara, in 2013, la varsta de 98 de ani.
Dan Buettner l-a intalnit in calatoria sa pentru cercetarea zonelor albastre, plus altii, asa-numiti centenari, cu povesti fabuloase. Le-a publicat si a incercat sa le descifreze secretele, vrand sa reproduca cheia zonelor albastre si in alte parti ale Americii.
Desigur ca exista si voci care contesta teoria zonelor albastre. Dan Buettner crede insa ca exista un secret, un model si ca poate fi replicat in zone linistite, aproape de mare.
Astfel, Dan Buettner a creat o lista pe care o numeste „Cele 9 puncte putere”, prin care fiecare isi poate prelungi viata
1. Misca-te natural
2. Gaseste-ti un scop in viata
3. Cauta metode de a te elibera de stres
4. Urmeaza regula celor 80%
5. Adauga in alimentatie mai multe plante si legume
6. Bea un pahar de vin la ora 17:00
7. Practica recunostinta si rugaciunea
8. Pune-i pe cei dragi pe primul loc
9. Gaseste-ti tribul potrivit
Nu uita: nu iti poti alege familia, dar iti poti alege prietenii. Gaseste-ti prieteni care sustin comportamentele sanatoase
Si chiar daca poate ca in cele cinci traditionale zone albastre o actiona si ceva supranatural, mistic de la Dumnezeu, Dan Buettner este sigur ca formula sa poate imbunatati viata oricui si sa o prelungeasca.
Cultura
In plin post al Craciunului Vasile Banescu vorbeste despre cel mai mare pacat!

In plin post al Craciunului purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, vorbeste despre cel mai mare pacat al omului care nu este legat de placerile trupesti, ci de cele spirituale. Viciul originar, radacina tuturor relelor care creste in sus este mandria.
Intr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, Vasile Banescu explica de ce acest pacat ne face sa stricam viata altora, sa tradam, sa parvenim.
„In ciuda unei pareri superficiale, generalizate, atent intretinute de diavolul insusi, cele mai rele placeri si grave pacate sunt cele pur spirituale, NU cele trupesti: placerea de a-i devora prin intrigi si critici pe ceilalti, de a te purta despotic inclusiv in numele Domnului, de a corupe si strica viata altora, de a inmulti abil raul, de a murdari, trada si minti pentru a parveni. Cortegiul rautatii e nesfarsit. In fruntea lui merg perversele placeri ale puterii strivitoare si ale urii distrugatoare. Viciul originar, radacina tuturor relelor care creste in sus este mandria. Trufia. Autostrada cu sens unic si multe benzi catre toate celelalte pacate.
Starea de spirit otravita de ura colcaitoare, total opusa puritatii transparente si iubitoare a lui Dumnezeu. Diavolul ne joaca pe degete ca pe niste inerte marionete dupa ce ne seduce cu propria noastra imagine trucata, ahtiata de vizibilitate si slava desarta, adica de vidul camuflat in „importanta”. Propulsati de intuneric, ne lansam orbeste in goana dupa laude, like-uri, onoruri, justificari ale oricarei de noi comise erori sau orori, ale minciunii si mintirii de sine. Intrucat meritam, desigur, nesfarsit mai mult decat ni se ofera cu zgarcenie si nerecunostinta. Dumnezeu nu e drept, ceilalti nici atat. Nimeni nu ne merita. Ingratitudinea e aerul care, lipsit de orice stima, ne inconjoara”, arata purtatorul de cuvant al BOR.
„Mandria este in mod fundamental competitiva prin chiar natura ei pe cand celelalte pacate nu sunt competitive decat in mod accidental.
Mandriei, faptul de a poseda ceva nu-i provoaca nicio placere, ci numai faptul de a poseda mai mult decat cel de alaturi. Comparatia este cea care te face mandru. Esti mandru nu pentru ca esti bogat, inteligent sau aratos, ci pentru ca esti asa doar prin comparatie cu altii pe care savurezi sa-i privesti de sus, lasandu-i in urma.
Fireste ca atata timp cat privesti de sus, nu poti vedea ce este deasupra ta, adica pe Dumnezeu, de care mandria te priveaza radical”, spunea scriitorul britanic C. S. Lewis. Acesta a devenit cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievala, apologiile crestine, lucrarile de critica si romanele de fictiune.
Cultura
Sebastian Stan va juca rolul lui Donald Trump in filmul ”The Apprentice”

Sebastian Stan va juca rolul lui Donald Trump in filmul ”The Apprentice”. Filmul va spune povestea tanarului Trump, incepand cu perioada in care isi construia afacerea imobiliara din New York. Asta se intampla intre anii 1970 si 1980. Starului Marvel i se va alatura si actrita cu origini bulgare, Maria Bakalova, care va fi tanara Ivana Trump, fosta sotie a miliardarului american.
Nascut la Constanta, Sebastian Stan este deja un nume peste Ocean. Celebritatea a dobandit-o odata cu interpretarea rolului The Winter Soldier in Universul Marvel, dar si dupa ce l-a intruchipat pe tobosarul Tommy Lee, in filmul Pam si Tommy.
Potrivit Hollywood Reporter, filmul se concentreaza asupra lui Trump in perioada in care isi construia afacerea imobiliara in New York, intre anii 1970 si 1980.
”The Apprentice” este descris ca fiind o poveste care documenteaza inceputul unei dinastii americane si abordeaza teme precum puterea, coruptia si inselaciunea.
Producatorii filmului ”The Apprentice” sunt Daniel Bekerman de la Scythia Films, Jacob Jarek de la Profile Pictures si Ruth Treacy de la Taylored Films. Sherman, Grant Johnson si Amy Baer, in asociere cu Kinematics a lui Mark Rappaport, sunt producatori executivi.
Printre alte roluri ale sale se numara filmul din acest an ”Dumb Money”, serialul Disney+ ”The Falcon and the Winter Soldier” si filmul bazat pe fapte reale ”I, Tonya” din 2017.
Strong a avut recent un rol castigator de premiu Emmy in serialul ”Succession” de la HBO si a jucat in filmul ”Armageddon Time” in 2022.
Bakalova este cunoscuta pentru filme precum ”Borat Subsequent Moviefilm” – pentru care a primit o nominalizare la Oscar – ”Bodies Bodies Bodies Bodies” si ”The Bubble”.
Cultura
Andrei Plesu: „Cand vad acum cum arata profesorii si elevii din multe licee, nu ma mai mir ca lucrurile merg cum merg”

Scriitorul Andrei Plesu deplange modul in care a ajuns scoala romaneasca si crede ca educatia se indreapta intr-o directie total gresita. Intr-un interviu acordat pentru publicatia online spotmedia.ro, ca nu se mai mira ca ”lucrurile merg cum merg”, cand vede cum arata profesorii si elevii din multe licee, remarcand si ca ”exista o tendinta de menajare bezmetica a elevului, in asa fel incat el sa n-aiba nicio obligatie si nicio aspiratie”.
”Eu am facut un liceu din Bucuresti care a fost, din punctul meu de vedere, formidabil, liceul Spiru Haret, care avea profesori de nivel universitar. Cand vad acum cum arata profesorii si elevii din multe licee, nu ma mai mir ca lucrurile merg cum merg. Este si o tendinta globala, un ministrul finlandez a spus ca trebuie sa facem o reforma, in asa fel incat copiii sa mearga la scoala ca sa se joace, sa nu mai mearga crispati ca sa ia note si sa aiba concurenta. Trebuie sa mearga asa cum se duc la joaca. L-am intrebat pe cel care-mi explica asta: si atunci cand vor sa se joace, unde se mai duc?”, afirma Andrei Plesu in interviul acordat Spotmedia.ro.
In opinia sa, ”exista o tendinta de menajare bezmetica a elevului, in asa fel incat el sa n-aiba nicio obligatie si nicio aspiratie”. ”Sa stea cuminte acolo si sa faca ce vrea el, fiindca asa se formeaza un om cu adevarat independent. Nu trebuie sa invete, sa stie, sa ajunga la competente”, declara Plesu.
-
Bucurestio săptămână in urma
Primaria Sectorului 6 olimpica la achizitii viteza! Zeci de achizitii directe intr-o ora cu aceeasi firma!
-
Economie3 săptămâni in urma
Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie
-
Sibiu3 săptămâni in urma
Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian Kreiner
-
Arad4 săptămâni in urma
Asasinatele la comanda iau amploare in Romania! Anchetele bat pasul pe loc!
-
Sibiu3 săptămâni in urma
Noi piste in crima de la Sibiu. Pakistanezii erau de fapt un infractor roman din Belgia!
-
Politica2 săptămâni in urma
Berceanu: PNL poate avea soarta PNTCD! Scenariu sau realitate?
-
Sport3 săptămâni in urma
Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!
-
Salaj4 săptămâni in urma
Din teatrele de operatiuni in pietele de zarzavaturi: Ciuca ia pulsul electoratului la fel ca Ciolacu