19.7 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăACTUALITATEFacturi zero! Turcia incepe extractia gazului din Marea Neagra: Populatia nu va...

Facturi zero! Turcia incepe extractia gazului din Marea Neagra: Populatia nu va mai plati nimic pentru gazul consumat in gospodărie

in:

Stiri pe acelasi subiect

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat joi inceperea extractiei gazului din zacamintele din Marea Neagra si transferul in sistemul energetic al tarii si a promis ca va furniza gratuit combustibil in gospodariile turcilor inainte de alegerile din 14 mai, scrie Reuters, preluata de Eurointegration.

Ceremonia a fost una dintre cele mai recente incercari ale guvernului de a prezenta proiecte majore de energie si infrastructura inaintea alegerilor, pe care sondajele de opinie sugereaza ca Erdogan este posibil sa le piarda.

„Vom oferi gratuit gaze naturale pentru consumul casnic pana la 25 de metri cubi pe luna, timp de un an”, a declarat Erdogan la inaugurarea unei instalatii de gaz in provincia nordica Zonguldak.

In urmatoarea luna gazul natural pentru gospodarii va fi gratuit, indiferent de cantitatea consumata, a adaugat Erdogan.

Erdogan si-a inceput campania electorala in Turcia: promite sa imbunatateasca economia

Gazele naturale au fost descoperite pentru prima data in campul Sakarya, in largul coastei Zonguldak, in 2020, iar anul trecut in campul Kaikuma-1, aflat in apropiere.

Turcia, care are rezerve mici de petrol si gaze, este puternic dependenta de importurile de gaze din Rusia, Azerbaidjan si Iran, precum si de importurile de gaze naturale lichefiate din Qatar, Statele Unite, Nigeria si Algeria.

Productia interna de gaze naturale, in principal in regiunea Tracia, a reprezentat mai putin de 1% din consumul national al Turciei, de 60 de miliarde de metri cubi in 2021, potrivit autoritatii de reglementare in domeniul energiei.

Potrivit lui Erdogan, zacamintele de gaze din Marea Neagra din Turcia vor produce initial 10 milioane de metri cubi de gaze pe zi. In viitorul apropiat, productia va creste la 40 de milioane de metri cubi de gaz pe zi.

„Cand vom atinge capacitatea maxima, vom putea satisface anual aproximativ 30% din consumul intern”, a declarat el.

Alegerile prezidentiale si parlamentare reprezinta cea mai mare provocare electorala pentru Erdogan, care se afla in functie de cel mai mult timp dintre liderii turci moderni.

In ajunul scrutinului, guvernul turc a lansat o serie de proiecte mari de infrastructura si aparare. Saptamana viitoare, Erdogan urmeaza sa inaugureze primul reactor nuclear din Turcia, construit de compania nucleara de stat rusa Rosatom.

Ultimele stiri