9.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăStirea zileiFlorentin Tuca: Succesul in avocatura de business este avocatura de echipa

Florentin Tuca: Succesul in avocatura de business este avocatura de echipa

in:

Stiri pe acelasi subiect

Avocatura de business din Romania reuseste sa treaca granitele  si sa patrunda in zone in care alte firme de profil straine si-au castigat o pozitie stabila cu multi ani in urma. Succesul acestui domeniu este reflectat si in premiile internationale pe care companiile sau avocatii de la noi le primesc din ce in ce mai des. Prestigioasa publicatie britanica The Lawyer i-a acordat anul acesta avocatului Florentin Tuca, Managing Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii, cea mai inalta distinctie, declarandu-l managerul anului in Europa. Este pentru prima data cand un roman care conduce o firma de profil independenta, obtine aceasta recunoastere.

“Avocatura este cea mai frumoasa ocupatie, atunci cand nu ai talent in tenis”, o spune romanul care conduce una dintre cele mai importante firme de profil de la noi, implicata in tranzactii puternice, dar si in gestionarea unor arbitraje internationale complexe. Florentin Tuca  stat de vorba cu noi despre cum functioneaza managementul unei firme de avocatura, a explicat cum vede el evolutia pietei de la noi, dar a vandut si cateva ponturi despre modul in care  isi alege membrii echipei.

In ce masura titlul de “ Managerul Anului in Europa” ajuta firma de avocatura?

Desi este acordata în nume personal, o asemenea distinctie este, în fapt, o recunoaştere a unor succese colective. Ea n-ar fi fost posibila fara parteneriatul la dublu, în prietenie si în profesie, pe care îl am, de o mie de ani, cu Gabriel Zbarcea, fara solidaritatea si suportul formidabile probate în epoca fondarii firmei si-n perioada care a urmat de Stefan Damian si ceilalti camarazi parteneri, fara permanenta sustinere a întregii echipe de la Tuca Zbarcea si Asociatii. Da, este premiul lor, este recunoasterea meritelor colective ale întregi echipe.

Cum se traduce pentru o firma de avocatura succesul?

Prin mesaje de multumire: din partea clientului satisfacut de suportul primit, din partea unui avocat junior sau student fericit ca a învatat ceva de la tine si, ca sa nu uit, din partea bancherului ca tii banii la el.

Cum se reflecta avocatura din Romania pe plan extern?

Din ce în ce mai vizibil. Este pentru prima oara cand The Lawyer consacra un premiu special firmelor din Romania.

Care sunt procesele internationale in care s-a remarcat Tuca Zbarcea & Asociatii?

Ca notorietate, probabil ca dosarele de arbitraj international din fata ICSID Washington sunt cele mai importante. Au necesitat un volum urias de munca pe durata mai multor ani. Cel cu EDF Services Ltd. vs. Romania a fost cel mai dur. Tara noastra a fost atunci exonerata de la plata a 130 milioane de dolari si de pretinse acuzatii de coruptie. Am facut parte din echipa de aparatori ai Romaniei în trei asemenea dosare, toate finalizate cu succes, printre care si EDF-ul, dar si Noble Ventures. Iar în prezent avem în lucru un al patrulea arbitraj ICSID.

Sunt firmele din Romania la acelasi nivel cu marile case de avocatura din strainatate?

Nu, diferente sunt vizibile si în termeni de talie, si în termeni de cifra de afaceri.

Avocatura are nevoie de eleganta si umor

Ce ii trebuie unui avocat pentru a ajunge sa faca parte din echipa dumneavoastra?

Pregatire juridica, putere de munca, seriozitate, eleganta si umor.

Cum isi recruteaza Tuca Zbarcea & Asociatii avocatii? Partenerii cum sunt alesi?

Avocatii sunt recrutati în baza CV-urilor pe care le primim pe site-ul propriu sau prin intermediul site-urilor specializate, în urma recomandarilor din piata ori din partea Facultatii de Drept.

Cooptarea de noi parteneri se face prin promovarea avocatilor seniori, în fapt a managing associates-ilor la acest statut. O asemenea decizie înseamna pe de o parte recunoasterea valorii lor si aportului lor în consolidarea brandului Tuca Zbarcea & Asociatii, iar pe de alta parte este expresia sperantei noastre ca fiecare din noii nostri parteneri si coechipieri va însemna un centru de business în cadrul companiei. Criteriile de selectie ale unui partener sunt numeroase, dar printre ele pot mentiona competenţa organizatorică a candidatului, volumul de munca depus în cadrul companiei, capacitatile sale de avocat…

Cum functioneaza managementul unei firme de avocatura?

Noi am vrut de la început sa adoptam un model de business bazat pe comunicare, democratie, încurajarea creativitatii… Am dorit o atmosfera de lucru prietenoasa, ca oamenii sa se simta valorizati iar vocea lor – auzita. Echipa de management include doi Managing Partners si un Deputy Managing Partner si alti 17 parteneri, dintre care 5 sunt fondatori. Dar dincolo de o simpla ierarhie, noi suntem toti o echipă. Avem structurat si un sistem de responsabilitati – fiecare partener raspunde de un domeniu, fie ca este vorba despre IT, contabilitate, marketing, recrutare si politici de resurse umane. Pentru ca, în fapt, succesul în avocatura de bussines este o avocatura de echipa.

Cum credeti ca va evolua piata avocaturii din Romania? In ce masura criza economica si-a pus amprenta asupra ei?

Nu cred că cineva poate sti exact ce se va întampla. Piata de avocatura, dupa toate probabilitatile, va continua sa se dezvolte în acelaşi ritm, ce-i drept mai lent decat în anii dinaintea crizei. Exista în continuare o stare de incertitudine, o teama de impredictibil si o preocupare declarata pentru viitor, toate acestea amestecate cu o doza de optimism pe care le-am remarcat la confratii din firmele internationale de avocatura pe care i-am întalnit la diverse conferinte, inclusiv cu prilejul premiilor The Lawyer.

 

Carte de vizita

 

Florentin Tuca are o experienta de 19 ani in domeniu, este specializat in drept societar, concesiuni si PPP, precum si fuziuni si achizitii/privatizari. Juriul care l-a declarat “ Managerul anului in Europa” a fost format din 15 executivi de top din cadrul unor companii de renume precum Caterpillar, CBS Outdoor, Mitsui Sumitomo Insurance, HBO Europe, Unisys, Rusal, InterContinental Hotels Group, precum si reprezentanti ai unor firme de avocatura de prestigiu. Romanul a concurat pentru acest premiu cu parteneri coordonatori ai unor societati de avocatura din Franta, Germania, Italia, Finlanda si Ucraina.

 

Cine isi disputa suprematia pe piata?

Piata avocatilor de business continua sa fie destul de fragmentata, in jur de 25 de firme locale si internationale luptandu-se pentru a ajunge in linia intai. De cativa ani insa, trei companii de la noi isi disputa titlul de lider absolut. Este vorba despre Tuca Zbarcea & Asociatii, Musat & Asociatii si Popovici Nitu & Asociatii. Sunt insa si alte case de avocatura care au reusit sa-si creasca spectaculos cifrele de afaceri in plina criza economica. Bostina&Asociatii a raportat pentru 2011, la ANAF , o cifra de afaceri de 34,1 milioane euro.

Comparativ cu 2010 cand volumul acesteia a fost de doar 9,6 milioane euro cresterea este mai mult decat vizibila. Venituri in crestere au avut si NNDKP ( de la 13,6 milioane euro in 2010, la 15,5 milioane euro in 2011), dar si Schienherr& Asociatii ( 7,3 milioane euro-2010, 8,4 milioane euro-2011). Sumele care se invart pe aceasta piata nu au fost niciodata prezentate cu exactitate, estimandu-se ca avocatura de business din Romania a atins un nivel de peste 300 de milioane euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele stiri