FOTO-VIDEO Acesta este TRAMVAIUL IEI, cel mai frumos tramvai din Romania!

679

Pe străzile Iașului circulă poate cel mai frumos tramvai din România, „Tramvaiul iei”. Mijlocul de transport în comun a fost decorat pe dinăuntru şi pe dinafară cu motive din ia tradiţională ieşeană. Tramvaiul iei are pictate motive tradiţionale pe un fond alb, care aminteşte de pânza de in sau bumbac. Este rezultatul muncii unor studenţi de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi, informează stiri.tvr.ro

Primii călători au descoperit în tramvai scaune cu  tapiţerie specială şi au admirat o galerie de fotografii care prezintă modele de ii, purtate în diferite regiuni din ţară.

„Tramvaiul Iei aduce în prim plan, prin limbaj grafic, portul tradiţional românesc, reprezentat în acest caz de ie, având ca obiectiv susţinerea valorilor tradiţionale pe plan local şi naţional. Compoziţia este alcătuită din motive şi elemente grafice preluate şi interpretate din ia de Iaşi.

Vezi video postat de Ziarul de Iasi pe Youtube.com:

Astfel, rombul, element constitutiv al altiţei, devine motivul principal al compoziţiei, amplasat frontal şi posterior alături de inscripţia „Tramvaiul Iei“. Motivele vegetale regăsite în râurii iei sunt traspuşi median pe ambele laterale ale caroseriei. Din punct de vedere cromatic, fondul de culoare albă face trimitere la pânza de in sau bumbac“, au precizat realizatorii proiectului.