Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat ca social-democratilor ar trebuie sa le revina in 2014 functia Romaniei de comisar european, el adaugand ca tara noastra ar trebui sa tinteasca, dincolo de un portofoliu important pentru acesta, si pozitia de vicepresedinte al Comisiei Europene.

„E un element de normalitate, prim-ministrul este social-democrat si Victor Ponta cred ca are o obligatie fata de familia noastra politica ca in viitoarea Comisie, care este un for politic, sa avem din partea unui Guvern condus de un social-democrat un comisar care sa faca parte din familia social-democrata”, a afirmat Geoana sambata.

Intrebat daca au fost discutii in USL in aceasta privinta, Geoana a spus ca nu intra in discutia interna a USL, care trebuie decisa de liderii partidelor membre, insa a amintit ca precedentii comisari europeni ai Romaniei au provenit din familiile liberala si populara, iar acum inclusiv liderii Partidului Socialistilor Europeni se asteapta ca noul comisar european al Romaniei sa provina din randurile PSD.

„Si poate mai putin important decat culoarea politica, este ce portofoliu va avea. Si unul, apropo de ambitia Romaniei, cred ca ar trebui sa tintim o pozitie viitoare de vicepresedinte al Comisiei. Romania are potential de negociere si o influenta regasita astfel incat sa putem tinti un portofoliu important, dar si o pozitie politica pentru viitorul comisar la conducerea Comisiei Europene”, a spus Geoana.

De asemenea, intrebat daca se va inscrie pentru a candida din partea Romaniei la functia de secretar general al NATO, Geoana a spus ca inainte de a se decide cine va candida, trebuie stabilita o decizie oficiala a statului roman daca urmareste aceasta functie, iar in obtinerea acesteia nu ajuta contradictiile interne.

El a aratat ca, la fel ca si functia de secretar general al NATO, si cea de secretar general al ONU trebuie sa revina in 2015 zonei Europei Centrale si de Est, iar pozitii insemnate se vor deschide in urmatorii doi ani si la nivelul OSCE si Consiliului Europei, iar Romania trebuie sa aiba ambitia sa le tinteasca, chiar daca nu le va obtine pe toate.

„Exista un carusel al functiilor mari in plan international pe care Romania trebuie sa le tinteasca, nu le putem obtine pe toate, fara indoiala, dar a intra in competitie, a fi ambitiosi, este un lucru obligatoriu (…) Inainte sa vorbim despre cine va candida, sa hotaram daca vrem sa candidam, apoi ce persoana si apoi sa tragem impreuna, cu totii, pentru acea persoana, persoane, pentru a avea pozitii cat mai multe in aceste institutii”, a mai spus senatorul PSD.