Acasă Economie Guvernul vrea sa scoata speculantii din piete. La tarabe se vor vinde...

Guvernul vrea sa scoata speculantii din piete. La tarabe se vor vinde doar produse autohtone

45

Vremurile in care ne cumparam portocale si mandarine de la “ taranul” de la piata ar putea apune.Ministerul Agriculturii propune un act normativ care prevede ca tarabele din piete sa fie accesibile doar producatorilor persoane fizice, care vand legume si fructe din productia proprie.

Executivul spera ca prin adoptarea acestei hotarari de guvern sa poata elimina evazionistii. Pietele din Romania sunt pline de speculanti. Acestia utilizeaza acte false de producator si vand marfa “ la negru”, prejudiciind statul cu sume uriase.Taranii care doresc sa-si comercializeze produsele in piete nu pot trece de aceasta mafie care le ia marfa cu japca la preturi de nimic inca de la intrarea in oras si apoi o revand la suprapret.” In pietele agroalimentare se comercializeaza legume-fructe provenite din tari terte sau din comunitatea europeana si in majoritatea cazurilor este eludata legislatia fiscala prin inexistenta facturilor, lipsa evidentei gestiunii, lipsa caselor de marcat. Foarte mari cantitati de legume si fructe proaspete, provenite din comert intracomunitar sau din import, derulate ,«la negru», ajung a fi comercializate ca produse autohtone in engrouri sau direct in pietele agroalimentare”, se arata in hotararea de guvern. Sumele cu care statul este pagubit anual din practicarea comertului „la negru” sunt estimate la peste un miliard de euro.

Potrivit proiectului de act normativ, pe tarabele din piete va fi permisa comercializarea en detail a legumelor si fructelor proaspete exclusiv de catre producatorii agricoli persoane fizice si numai a produselor din productie proprie, autohtona. Comercializarea en detail si en gross a legumelor si fructelor va fi conditionata de existenta unui carnet de producator cu elemente de securizare, avizat atat de primar, cat si de asociatia de profil, incluzand date privind suprafata totala cultivata, structura pe specii de legume si/sau pomi, productiile estimate sa fie realizate. Evidenta carnetelor de producator legume/fructe distribuite de primari va fi tinuta intr-un registru special deschis in acest sens de primariile respective. Actul normativ prevede ca “transportul de legume si fructe destinate consumului familial fara a necesita fila aferenta din carnetul de producator sau alt document cu regim fiscal este permisa pentru o cantitate maxima de 50 kilograme”.

 

Persoanele juridice vor putea comercializa legume si fructe proaspete in spatii individuale din cadrul pietelor agroalimentare, delimitate distinct, cu respectarea normelor de evidenta si fiscalitate prevazute de legislatia in vigoare si existenta caselor de marcat.

In cazul in care pe tarabele din piete ocupate de persoane fizice sunt descoperite si alte produse decat cele autohtone se aplica amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei. Sanctiuni vor primi si persoanele juridice care isi comercializeaza marfa in alt spatiu decat cel prevazut de lege. Amenzile in acest caz variaza intre 3.000 si 5.000 de lei.Nici administratia pietelor nu scapa nepedepsita daca nu respecta noile norme de inchiriere a spatiilor. Noile reglementari vor intra in vigoare la patru luni de la aprobarea in Guvern.

Multi vor spune ca adoptarea acestui act normativ va influenta foarte mult pretul legumelor si fructelor, existand pericolul unor cresteri. Ipoteza este falsa in conditiile in care evazionistii care ocupa acum pietele nu vand produsele din import la preturi mai mici decat cele practicate de lanturile comerciale. Facand o comparatie putem spune ca daca achizitionam un kilogram de portocale din piata platim mai mult decat daca facem acest lucru dintr-un hypermarket.

Singura problema care poate aparea este legata de modul in care taranii isi vor putea aduce marfa in piete. Aici statul ar trebui sa se implice mai mult pentru a-i ajuta sa se asocieze.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos