Acasă Auto Numarul 2 in BMW este la Brasov. Constructorul auto cauta oportunitati de...

Numarul 2 in BMW este la Brasov. Constructorul auto cauta oportunitati de afaceri!

64

Vicepreședintele BMW, Franz Linner, a negat astazi intr-o conferinta de presa organizata la Brasov zvonurile care anuntau ca producatorul auto vrea sa construiasca o fabrica in Romania.

Oficialul companiei germane, responsabil de productie, tehnologie si furnizori, a explicat foarte clar ca este exclusa o astfel de investitie in Europa, in urmatoarea perioada. El a spus insa ca un astfel de proiect se va dezvolta in Brazilia,in cel mult doi ani, unde va fi inaugurata o uzina in care se vor asambla masini.

Odata la doi ani, noi facem o asemenea prospectare a pietei auto si cautam noi parteneri de afaceri. In acest moment capacitatea de productie a companiei noastre este completa, avem fabrici in Germania, America, China si nu intentionam sa deschidem noi unitati de constructie a masinilor noastre. In schimb, ne intereseaza colaborarea in domeniul cercetarii, al inovarii, al gasirii de solutii pentru utilizarea materialelor usoare si ultrausoare la fabricarea produselor noastre. Ceea ce ne-a incantat pe noi este existenta clusterelor in Romania, mod de organizare pe care si noi il folosim pe scara din ce in ce mai larga, deoarece ne ofera tot ce ne trebuie. De asemenea, am identificat cateva firme din zona Brasovului care ar putea deveni, nu peste multa vreme, furnizori ai companiei noastre. Ceea ce ne bucura foarte mult este ca aceste firme sunt firme autohtone 100%, nu sunt reprezentante ale unor firme multinationale„, a declarat Franz Linner.

Cotidianul german Handelsblatt a publicat in urma cu ceva timp un articol in care a prezentat intentia BMW de a investi in regiuni precum Brazilia, Mexic sau Europa de Est. Printre zonele vizate ca fiind optime pentru dezvoltarea unei fabrici a fost nominalizata si Romania.

Pe fondul acestor informatii au aparut tot felul de scenarii care dadeau ca sigura deschiderea unei fabrici BMW in tara noastra. Mai mult, un consilier din Lugos, Alin Gaidos, citat de presa locala, a declarat ca “din surse neverificate inca, am aflat ca producatorul bavarez BMW s-a aratat interesat de construirea unei fabrici la Lugoj. Pentru aceasta ar avea nevoie de 100 de hectare de teren, iar noi ar trebui deja sa ne orientam spre aceste aspecte”.

Interesul germanilor pentru Romania exista, insa este de alta natura. Franz Linner a venit in tara noastra pentru a vedea ce posibilitati de afaceri exista la noi. El s-a intalnit cu reprezentantii firmelor in clusterul „Transilvania Aerospace”, dar si cu cei ai Ministerului Economiei si ai Universitatii Transilvania.

Werner Braun, presedintele „Transilvania Aerospace si al Clubului Economic German Brasov, ne-a declarat ca discutiile pe care le-a purtat cu vicepresedintele BMW au urmarit mai multe paliere. “ Constructorul de masini are trei interese majore in tara noastra. Este interesata de cercetare si inovare, de solutii care sa conduca la scaderea greutatii automobilelor prin folosirea de materiale din ce in ce mai usoare, dar si de colaborare cu firme care ar putea deveni furnizori ai BMW”, ne-a explicat Braun.

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos