Acasă Economie Hambugerul McDonald’s a intrat la apa. Vanzarile lantului de restaurante sunt in...

Hambugerul McDonald’s a intrat la apa. Vanzarile lantului de restaurante sunt in scadere

54

Criza incepe sa-si faca simtita prezenta si in cazul lanturilor de restaurante de tip fast-food care vad si ele ca puterea de cumparare a clientilor este in scadere. Pentru prima data in ultimii noua ani, compania McDonald’s a anuntat astazi ca vanzarile la restaurantele care au fost deschise timp de cel putin 13 luni au scazut cu 1,8% in octombrie, primul declin lunar inregistrat dupa martie 2003. Indicatorul luat in calcul este important deoarece exclude impactul noilor restaurante deschise sau inchise.

 

Chiar daca analistii au estimat o reducere de de 1,07% a cifrelor de afaceri, declinul a fost mult mai accentuat. Reprezentantii companiei McDonald’s au precizat ca in luna octombrie vanzarile sale au scazut cu 2,2% in SUA si Europa. In regiunea care include Asia, Orientul Mijlociu si Africa vanzarile s-au micsorat cu 2,4%.

Timp de foarte multi ani lantul de restaurante de tip fast-food si-a devansat rivalii reusind sa iasa invingator prin cifrele de afaceri realizate. Burger King si Wendy’s au venit insa din urma in ultima perioada, deoarece si-au imbunatatit meniurile si campaniile de marketing.

 

De curand, firma McDonald’s a anuntat ca un nou produs va aparea in restaurantele sale din America. CEO-ul lantului de restaurante fast-food, Don Thompson, a declarat ca e gata sa introduca in SUA meniuri „premium”, in care va include cel mai nou produs pe care toata compania se bazeaza, Cheddar Bacon Onion.

Incercam sa ne echilibram mesajul pe care il transmitem cu meniurile noastre, iar pentru asta vom introduce un sandvis, Cheddar Bacon Onion, ce va veni atat cu carne de vita, dar si de pui. Ne-am inspirat pentru acest

 

produs din ceva similar ce am lansat si in Europa. Este pentru prima data cand clientii vor putea sa-si aleaga intre pui si vita, iar din luna decembrie vom lansa acest produs la nivel national”, a explicat Don Thompson pentru Business Insider. Firma incearca prin noua gama sa creasca vanzarile pe o piata care acum este in declin.

 

In Romania, piata promite

 

In tara noastra, industria de tip fast-food este printre putinele segmente care reuseste sa creasca. Mc Donald’s, KFC si mai nou Subway se lupta pentru a castiga suprematia pe piata de profil din Romania, evaluata undeva la o jumatate de miliard de euro.

 

Interesant este cum aceasta industrie, catalogata de specialisti ca una care promoveaza alimentatia nesanatoasa, reuseste sa-si creasca profiturile intr-o perioada in care celelalte afaceri stagneaza sau merg pe minus. Explicatia se regaseste in conceptul fast-food care inseamna un raport profitabil pentru investitor intre costul materiilor prime, procesul tehnologic si pretul de vanzare.

 

O analiza publicata de Ivan Uzunov, specialist Euromonitor pe segmentul de food&bar magazine, arata ca tocmai acest raport impaca, poate cel mai bine in vremuri de criza, atat asteptarile cumparatorilor cat si pe cele ale investitorilor.”In restaurantele obisnuite, procesul de achizitie a materiilor prime si cheltuielile generate de locatie (chirii, personal, mobilier, vesela etc) nu mai asigura un rezultat financiar optim, dovada valul de falimente fara precedent din industrie”, a declarat expertul Euromonitor. In schimb, locatiile de tip fast-food beneficiaza si de avantajul unor spatii ieftine.

 

 

Cel mai extins lant de restaurante de acest tip din Romania este McDonald’s. Americanii au intrat pe piata in 1995, reusind sa ajunga la o retea formata din 64 de unitati. Datele de la Ministerul Finantelor arata ca McDonald’s a inregistrat rezultate pozitive in ultimii ani. Astfel, pentru 2011 cifra neta de afaceri raportata a fost de 398.355.242 lei, iar profitul a atins nivelul de 17.799.874 lei. In 2010, lucrurile au stat si mai bine, cifra de afaceri fiind de 418.284.472 lei, iar profitul de 24.869.302 lei.

Si compania US Food Network, care detine licenta KFC, a iesit in castig. Anul trecut, firma a avut o cifra neta de afaceri de 161.073.408 lei si un profit net de 8.834.528 lei, in timp ce in 2010 cifra de afaceri a atins nivelul de 157.889.704 lei, iar profitul a ajuns la 14.852.306 lei.

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos