Acasă Economie Top10 cei mai bogati romani. In clasamentul Forbes, Ioan Niculae ocupa primul...

Top10 cei mai bogati romani. In clasamentul Forbes, Ioan Niculae ocupa primul loc, in timp ce Capital l-a pozitionat in frunte pe Frank Timis

181

Topul Forbes al celor mai bogati romani nu mai este dominat de Dinu Patriciu, care mai multi ani a fost prezentat ca fiind cel mai potent financiar om de afaceri de la noi din tara. Clasamentul din acest an ne arata ca averile celor 500 de miliardari inclusi in analiza s-au redus cu 3,6 miliarde de euro în 2012.

In schimb, Capital Top 300 sustine ca Frank Timis este cel mai bogat roman.Estimarile facute de jurnalistii celor doua publicatii nu iau in calcul si datoriile pe care companiile conduse de milionarii din topuri le au. Nu sunt incluse nici datoriile pe care acestia le au. Daca analizele s-ar baza pe acesti parametrii clasamentele ar arata cu totul altfel, iar bogatiile nu ar mai fi atat de impresionante.

Va prezentam Top10 cei mai bogati romani, in doua variante. Pe prima pozitie in clasamentul Forbes se afla Ioan Niculae, cu o avere estimată la 1 – 1,1 miliarde euro.”Sunt multumit ca fata de anii trecuti, în ciuda crizei, numarul de angajati a crescut, iar in perspectiva va exista cerere pentru produsele noastre. Daca ma uit insa la situatia economiei nu cred ca vreti sa imi stiti parerea. Observ lipsa interesului din partea clasei politice pentru productie si industrie in general”, a spus omul de afaceri Ioan Niculae, la prezentarea Topului. Acesta a reusit sa urce de pe locul trei pe primul loc la editia din acest an.Niculae are afaceri in domeniul chimiei, agriculturii si energiei.

Pe locul 2 in Topul realizat de Forbes se situeaza Frank Timis, cu o avere estimata la 900 – 950 milioane euro.Acesta si-a mentinut pozitia a doua in clasament ca si anul precedent. Business-urile sale sunt in energie prin compania Africa Minerals.

Pe locul 3 in clasament il gasim pe Dinu Patriciu. Comparativ cu 2011, omul de afaceri a “cazut” doua pozitii , averea sa fiind estimata la 800 – 900 milioane de euro.

Top10 continua cu Dan Grigore Adamescu, cu afaceri in centre comerciale, asigurari, hoteluri si mass media (o avere estimata intre 700 – 730 milioane euro).

Urmeaza Ion Tiriac, fostul sportiv avand investitii in societati active pe piata auto, in imobiliare, banking si asigurari. Averea lui Tiriac este estimata la 700-730 milioane euro.

Gabriel Comanescu se afla pe locul6. El activeaza in shipping si detine o avere evaluata intre 480 – 500 milioane euro.

Locul 7 revine Veronicai Dragan, cu afaceri in distributie GPL, energie. Ea detine o avere cuprinsa intre 450 si 500 milioane de euro.

Top zece este închis de Gruia Stoica, cu afaceri in domeniul feroviar si o avere estimata la 420 – 430 milioane euro – locul 8, Dorinel Umbrarescu, cu o avere estimata intre 360 – 380 milioane euro, care detine firme ce activeaza in domeniul infrastructurii si Zoltan Teszari – locul 10, cu afaceri de 360 – 370 milioane euro rezultate din telecomunicatii si TV.

”Cele mai importante pentru a dobandi o avere sunt norocul si oportunitatea”, a declarat Ovidiu Tender, locul 15 din top, cu o avere de 210 – 230 milioane euro din petrol si gaze, constructii, farma si agricultura.

Potrivit celor care au cules datele din Top”Forbes 500 Miliardari”, averile celor mai bogati romani au scazut in 2012 cu 3,6 miliarde euro, averile cumulate ale celor 500 scazand la 21,5 miliarde euro comparativ cu 40 miliarde euro in 2008. Averea medie a celor 500 este de 43 milioane euro, iar averea minima pentru a intra in top este 6 milioane euro.Companiile detinute de cei 500 au peste 216.000 de angajati. Din cei 500, 7 si-au mostenit intreaga avere, iar 13 doar o parte din aceasta, 480 de miliardari cladindu-si averile de la zero.

Cei mai afectati de criza au fost cei cu expunere mare in domeniul imobiliarelor si terenurilor, in schimb cele mai mari profituri au venit din constructii – infrastructura, agricultura, industria alimentara, colectarea deseurilor, servicii medicale si transporturi feroviare.

Varianta Capital

Capital Top 300 ni-l prezinta insa pe Frank Timis ca fiind cel mai bogat roman, averea acestuia fiind estimata la 1,75 miliarde euro. Locul2 ii revine lui Ioan Niculae, despre care  ni se spune ca are o avere evaluata la 1,7 miliarde euro.

Urmeaza Ion Tiriac ( 850-900 milioane euro), Dinu Patriciu ( 850 milioane euro), Dan Grigore Adamescu ( 800-850 milioane euro), Zoltan Teszari ( 750-800 milioane euro), Ovidiu Tender( 650-680 milioane euro), Camelia si Corina Voiculescu( 600-650 milioane euro), Gabriel Comanescu ( 550-600 milioane euro) si Gruia Stoica( 530-550 milioane euro).

Jurnalistii de la Capital sustin ca averile cumulate ale celor mai bogati 300 de romani au scazut cu trei miliarde de euro in ultimul an, ajungand la 26,5 miliarde euro. Pierderile si insolventele au fost principala cauza. Ponderea in PIB a averilor din Top 300 s-a redus consistent, pana la 19,4%, de la 23,8% cat a fost în 2011.Jumatate din averi, aproape 12 miliarde de euro, sunt concentrate in Bucuresti si Ilfov.

Potrivit analizei Capital, milionarii au reusit cresteri ale afacerilor in domenii precum energia, industria farma si serviciile medicale, agricultura si transporturile. La polul opus, cei care si-au plasat banii in imobiliare, turism sau media au inregistrat scaderi semnificative.

 

 

 

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos

3 COMENTARII

  1. TARE CURIOASA SUNT SA STIU SI EU CUM AU REUSIT ACESTI OAMENI SA FACA AVERI IMPRESIONANTE????????????????SA NU-MI SPUNA MIE CA PRIN MUNCA CINSTITA,NU NICIDECUM ,AU FACUT AVERI PT CA AU FOST OAMENI IPOTRIVITI LA LOCURILE PORTIVITE SAU AU AVUT ASA ZISI PRIETENI CARE LE-AU DAT CATE-O IDEEE SI PE CARE AU PRELUAT-O EI SI AU AJUNS ACUM SA SE LAUDE CU ACESTE AVERI