Prințul Harry și soția sa Meghan își relansează activitatea de producători de televiziune din refugiul de aur de peste ocean, care reprezintă confirmarea unei alegeri de stil de viață care rămâne aparent solidă deocamdată, dincolo de așteptata noua vizită în Regatul Unit, pe care ducele de Sussex a programat-o pentru 8 mai, în calitate de patron și fondator al Invictus Games, jocurile sportive pentru foștii soldați mutilați în război.
Anunțul, lansat în ultimele ore în SUA, se referă în special la două seriale non-ficțiune care urmează să fie realizate pe Netflix: unul care „celebrează bucuria gătitului și a grădinăritului”, produs de Meghan; celălalt dedicat jocului de polo, sport drag tuturor membrilor familiei Windsor, realizat de prințul cadet.
Ambele seriale vor fi regizate de un celebru regizor de televiziune, Michael Steed, aflat deja în spatele camerei unuia dintre road-show-urile gastronomico-culturale, care l-au făcut celebru pe regretatul Anthony Bourdain. Acestea sunt însă angajamente care, spre deosebire de inițiativele anterioare ale prinților, de data aceasta nu se concentrează pe neînțelegerile interne din cadrul Familiei Regale și nici nu sunt menite să stârnească noi situații stânjenitoare la Curtea Regală. Și care, în același timp, par să stea mărturie în favoarea unei oarecare forțe a legăturii de cuplu dintre duci, sfidând bârfele recurente răspândite ici și colo de tabloidele britanice populiste de dreapta, care sunt cele mai ostile lor, până acum fără cea mai mică confirmare concretă.
Concretă este, însă, data programată pentru următoarea vizită britanică a lui Harry, în mai puțin de o lună. O călătorie în care prințul rebel nu ar trebui să fie însoțit de soția sa și nici de cei doi copii mici (tot din cauza temerilor pe care el însuși le-a ridicat cu privire la siguranța familiei sale), dar care potrivit unor speculații neconfirmate în acest moment, ar putea fi prilejul unui ulterior gest de apropiere de tatăl său, după vizita rapidă făcută imediat ce a primit vestea anunțului diagnosticului de cancer al regelui Charles al III-lea, în vârstă de 75 de ani. Și poate chiar și un indiciu de „dezgheț” – mediat și solicitat ambilor fii de același suveran bolnav, se pare – cu fratele său mai mare, William, cu care relațiile rămân efectiv anulate, în urma recriminărilor încrucișate urmate de ruptura de ducii de Sussex, în 2020, dar care ar putea – cine știe – să dea naștere măcar unui armistițiu, în fața dramei cancerului care a afectat-o și pe soția moștenitorului tronului, Kate. Prințesa de Wales este încă forțată să facă o chimioterapie puternică. O urgență care lasă monarhia „descoperită” în ceea ce privește disponibilitatea membrilor regali „activi” în reprezentarea oficială a Casei. Și la care William însuși trebuie să răspundă cât poate de bine, împărțindu-se între a-și asista soția, căutarea intimității și nevoia de a se arăta supușilor săi, pentru a încerca să-i liniștească. De exemplu, William a reapărut joi seară în public prin surprindere – pentru prima dată de la filmulețul emoționant al lui Kate din 22 martie, în care și-a anunțat boala – de la tribunele stadionului din Birmingham pentru a urmări, zâmbind, împreună cu fiul cel mare George, de 10 ani, un meci victorios al englezilor de la Aston Villa cu echipa franceză din Lille.
Totul, în timp ce alte umbre riscă să se abată asupra familiei Windsor, pe lângă necazurile actuale. Din cauza dezvăluirilor ziarului progresist „The Guardian” cu privire la presiunea pe care instanța pare să fi exercitat-o asupra guvernului local din Țara Galilor, pentru a acorda monarhului imunitate față de infracțiunile rurale recent codificate (abuzuri în agricultură), care ar putea implica proprietatea regală. Imunitate garantată de un obicei străvechi, pe care Parlamentul de la Westminster nu l-a desființat niciodată, în ciuda încercărilor promovate de unii deputați în 2014, și folosit și în treacăt în timpul domniei Elisabetei a II-a. Și care, în cazul regelui Charles, amenință să se ciocnească de imaginea „suveranului ecologist”.