27.9 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăDivertismentDezvoltare personalaIgiena mentala: Elibereaza-ti MINTEA de balast si invata ARTA de a trai...

Igiena mentala: Elibereaza-ti MINTEA de balast si invata ARTA de a trai frumos!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ati auzit vreodata de expresia ”igiena mentala”? Este o formulare des intalnita in trecut, a carei insemnatate s-a pierdut peste ani si care se refera la cautarea fericirii ce are ca punct de plecare psihicul fiecaruia.

Cand am intalnit “Cartea sanatatii” editata in 1928 la Piatra Neamt, aflata prin cufarul cu amintiri al strabunicii fetitei mele, m-am simtit transportata inapoi in timp, exact ca in filmul ce mi-a tulburat adolescenta, “Undeva, candva”. Am deschis cartea prea ingalbenita de trecerea celor 82 de ani de cand a vazut lumina tiparului si, brusc, m-am simtit calatorind in Bucurestii anilor’20, cu trasuri pe strazile astazi sufocate de marci ultraluxoase de masini moderne.

Insa cel mai mult m-a marcat articolul despre “igiena mentala”. Cand s-a pierdut in ani aceasta expresie? Noi mai traim dupa o igiena mentala? Apoi, citindu-l, am realizat ca unele lucruri nu se schimba niciodata. Doar noi uitam. Sau nu am stiut vreodata si descoperim pe pielea noastra ceva ce exista dintotdeauna. Dar, va rog sa cititi acest fragment de articol:

“Seneca, marele cugetator din vechime, a zis: Omul nu moare, se omoara, adica, prin nestiinta lui, omul se abate zilnic de la regulile naturii si si grabeste deznodamantul pe care soarta poate i l-a pus la un termen mai indepartat.

Viata omului nu este numai materie. Dincolo de ea, simtim ca este un principiu vital denumit in felurite chipuri: cand suflet, cand gandire, cand ratiune si ca aceasta forta superioara e cea care ne calauzeste. Cand suntem bolnavi, mai curand ne vom face bine daca vom nutri in noi ganduri de insanatosire; supararea si teama au o influenta daunatoare organismului aflat in suferinta,pe cand speranta si bucuria da viata, da sangelui caldura tineretii, da muschilor puterea. Dar chiar si starea de fericire si nefericire ne-o da tot gandurile noastre si a celor ce se gasesc langa noi.

Ultimele stiri