Acasă Dezvoltare personala Igiena mentala: Elibereaza-ti MINTEA de balast si invata ARTA de a trai...

Igiena mentala: Elibereaza-ti MINTEA de balast si invata ARTA de a trai frumos!

65

Arta de a trai ar fi sa stim sa alegem din noianul acestor ganduri numai pe acelea ce ne sunt de priinta. Vom cauta deci sa fim cu sufletul cat mai deschis la bucuriile vietii si sa nutrim ganduri vesele. Astfel buna dispozitie sufleteasca va creste caci ea va genera o stare buna si celor din jurul nostru. Natura fixeaza durata de viata a omului pana in jurul varstei de 100 de ani. Ne-am obisnuit insa a crede ca varsta de 80 de ani este destul de inaintata, caci azi e intamplare rara sa auzim ca cineva a trait 100 de ani.

Ce trebuie deci sa facem pentru a conserva pana la o varsta inaintata starea sufleteasca specifica tineretii? Va trebui sa ducem o viata sobra respectand legile igienei care ne invata cum sa ne pazim de boli si cum sa ramanem sanatosi trupeste. Dar trebuie sa ascultam si de glasul igienei sufletesti, adica sa supraveghem gandurile noastre, sa aruncam departe descurajarea, tristetea simelancolia, sa nu ne lasam sufletul robit de indoieli si ganduri bolnavicioase.

Inarmati cu aceste invataminte, fara ca sa devenim egoisti, vom inabusi durerile intalnite in viata, ne potolim mania si ura, vom pastra dintre sentimentele pe care sufletul le produce doar pe acelea pozitive ce produc energia necesara pentru lupta in valtoarea vietii. Vom sti sa iertam si sa uitam raul pe care ni-l fac semenii, vom simti in sufletul nostru pace si liniste.

Sa nu ne fie frica de moarte, caci ea va veni oricum intr-o zi oricat de mult nu am dori-o. Dar daca traim cu aceasta spaima, vom cadea victima autosugestiilor, asa cum patesc oamenii in varsta. Acestia se intristeaza din acest motiv, nu mai au bucurie, nu mai traiesc cu motive zilnice de stare de bine, nu se mai hranesc bine si nici nu se mai odihnesc suficient iar organismul slabestesi de el se va prinde cu inlesnire orice boala, care oricat de neinsemnata ar fi, va lua proportii exagerate in imaginatia acestora, atragand tema autosugestiei. Arta de a trai mult consta in a sti: sa alungam din noi orice gand rau, sa ne intretinem o stare de buna voie a spiritului nostru, sa nu ne pese de moarte si sa strajuim la seninatatea sufleteasca.”

Eu imi voi dedica timp si energie sa imi invat fetita despre aceste lucruri. Cine stie? Poate ca vom reusi impreuna, noi, parintii de azi, sa formam o generatie ceva mai puternica si optimista si sanatoasa mental si sufleteste.
Sursa: sfatulparintilor.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos