Acasă Stirea zilei In China e foame. Beijing-ul a „cumparat” 30 mil. ha de teren...

In China e foame. Beijing-ul a „cumparat” 30 mil. ha de teren arabil in Europa, Africa si America de Sud

27

China a inchiriat trei milioane de hectare, sau 5% din Ucraina pentru o jumatate de secol. Asta inseamna circa 9% din suprafata agricola a vecinilor nostri, cam cat suprafata Belgiei, pentru a dezvolta ferme agricole. China nu este la prima achizitie de acest fel –  mai opereaza 400.000 de hectare in Sudan si alte 110.000 hectare in Tadjikistan.

URMARESTE-NE PE YOUTUBE

Investitia din Ucraina se ridica la 2,6 miliarde de dolari si este realizata de compania chineza Xinjiang Production, pe o perioada de 50 de ani.  Xinjiang Production este o organizatie pornita in anii ’50 ca o structura militara. Dealtfel, inca din 2010, China s-a lansat intr-o politica agresiva de achizitii de terenuri agricole si minere pretutindeni in lume, astfel incat a ajuns sa posede, dincolo de hotarele tarii, peste 30 mil. hectare arabile, cu precadere in Africa.

Pentru comparatie, suprafata agricola a Romaniei este de 13 milioane de hectare, din care doar 8,5 milioane este exploatata. Autoritatile romane spera ca dupa reuniunea la nivel inalt de la Bucuresti sa deruleze colaborari in diferite domenii, de la energie nucleara si industrie chimica pana la exportul de carne de porc spre China.

Miscarile Chinei vin pe fondul unei cereri interne de alimente care depaseste oferta, importurile guvernului de la Beijing fiind de minimum 14 milioane de tone de cereale si faina, anual. Cererea de hrana din China are loc pe fondul unei urbanizari tot mai accelerate.

Schimburile comerciale intre China si Romania s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari, in primele 10 luni ale anului 2013. Investitiile chineze in Romania sunt in valoare de 160 de milioane de dolari, in timp ce investitiile romanesti in China sunt de 280 de milioane de dolari. Exporturile romanesti in China au crescut de la 360 de milioane de dolari in 2008, la aproape un miliard de dolari, anul trecut.

 

CHINEZII VOR PAMANT Cele mai recente achizitii de terenuri aprobate de Beijing

Ucraina: 3 mil. ha (investitie – 2,6 mld. euro)

Sudan: 400.000 ha

Zambia: terenuri in valoare de 1 mld. USD

Tadjikistan: 300.000 ha

Argentina: 234.000 ha

………………………………………..

TOTAL MONDIAL: 30 mil. ha

URMARESTE-NE PENTRU CELE MAI IMPORTANTE STIRI
Articolul precedentPersoanele care avanseaza in viata sunt acelea care cauta circumstantele pe care le vor si daca nu le gasesc le creaza – George Bernard Shaw
Articolul următorOccidentalii, ingrijorati ca raman fara „tortul” chinezesc. „Suburbiile” Europei, in atentia Beijingului