Acasă Stirea zilei Incepe Campionatul Mondial de Management

Incepe Campionatul Mondial de Management

83

S-a dat startul celei de a 8 a editii a Campionatului Mondial de Strategie si Management (Global Management Challenge), faza nationala, urmand ca la anul, Romania sa fie tara gazda pentru faza finala. Campionatul Mondial de Strategie si Management este un simulator virtual de afaceri unic in lume ce ofera, in afara de prestigiu participarii, posibilitatea testarii si dezvoltarii abilitatilor manageriale, in conditii identice cu scenariile economice din viata reala. La aceasta editie, compania Cosmote a devenit partenerul principal al competitiei. Operatorul telecom este deja recunoscut ca unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai proiectelor care au drept scop investitia in resursa umana.

Simulatorul , de tip „real life”, este in asa fel creat incat permite invatarea prin experimentare directa, intr-un mediu concurential, a mecanismelor strategice de conducere a unei afaceri.

“Pentru Romania participa companii din toate categoriile, de la cele mai mici, care vor sa-si dezvolte angajatii, pana la companiile mari si foarte mari, care vor sa dezvolte capabilitatile de middle management. Pentru companii, competitia poate aducemulte beneficii, de exemplu, se pot identifica echipe potrivite pentru un proiect nou, se descopera  lideri. Nu in ultimul rand are un rol de team building, imbunatatind comunicarea intre departamente. Simulatorul este foarte bun si pentru companiile care aduc studenti in programe de training. Managerii pot vedea care dintre ei ar putea lucra in compania respectiva. Aceasta este o competitie de anduranta care arata daca ai rabdare, esti consecvent, creativ, daca iti place sa lucrezi in echipa, daca ai gandire strategica si curaj” ne-a declarat Doru Dima, presedinte Profiles International.

GMC se desfasoara in doua etape: faza locala, ce se incheie cu finala nationala in luna martie 2013, si finala internationala ce are loc o luna mai tarziu. Din partea fiecarei tari participa la etapa internationala echipele care au invins in finalele nationale.

La aceasta editie participa peste 200 de echipe formate din cate 3-5 membri,  din 34 de tari. Dupa inscrierea in competitie (pentru detalii: www.gmcromania.ro), fiecare echipa primeste un manual despre cum se iau deciziile in simulator, care cuprinde directii de actiune pentru toate ariile de management ale unei companii, fie ca este vorba de productie, marketing, resurse umane, financiar etc. Dupa aceea, fiecare echipa primeste un istoric al unei companii referitor la toate aspectele ce vizeaza firma respectiva: ce produce, cum produce, cum sta cu angajatii,  obiective de vanzari, marketing si comunicare. Practic date necesare pentru toate departamentele in care se iau decizii intr-o companie. De aici incepe concurenta intre echipe, care trebuie sa ia decizii strategice pe piata respectiva. De exemplu, companiile se bat intre ele pentru cea mai buna cotatie la bursa.

Fiecare echipa studiaza istoricul companiei si  implementeaza strategia aleasa, luand decizii functionale in diferite domenii de management. Apoi, simulatorul analizeaza automat si compara deciziile echipelor, generand un Raport de Management  pentru fiecare echipa, care va ajuta la ajustarea si adaptarea permanenta a strategiei, in functie de evolutia pietei. Procesul decizional este repetat de 5 ori pe parcursul etapei competitionale, simuland cinci trimestre ale activitatii companiei.

Membrii echipelor trebuie sa ia cate 66 de decizii in fiecare etapa, dupa care, timp de 5 saptamani primesc cate un raport de management pe saptamana,  ca sa vada cum stau. Dupa aceasta prima etapa, raman doar 64 de echipe care merg mai departe. In etapa a 2 a se simuleaza iar cate 66 de decizii pe saptamana, timp de 5 saptamani.  Castigatorii merg in finala nationala, cand totul se desfasoara intr-o singura zi, adica trebuie sa ia de 5 ori cate 66 de decizii intr-o zi. Finalistii ajung sa ia in tota 990 de decizii de management, pe parcursul tuturor etapelor.

In tara noastra GMC se desfasoara sub inaltul patronaj al Bancii Nationale si a Senatului Romaniei. Sub aceasta egida, echipe de pe 5 continente isi vor disputa titlul suprem la Bucuresti, anul viitor. La editiile precedente, Romania a fost reprezentata la finala internationala (dispute extrem de spectaculoase ce au avut loc, de exemplu, la Lisabona, Macao sau Kiev) de echipele unor companii precum Mercedes Benz sau de echipe de studenti ale caror capacitati manageriale au „ingenuncheat” multinationale cu zeci de ani de experienta. Pe plan mondial, ultima castigatoare  Global Management Challenge a fost nationala Rusiei.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos