Acasă Stirea zilei Windows 8 a fost lansat oficial. Ce aduce nou programul Microsoft

Windows 8 a fost lansat oficial. Ce aduce nou programul Microsoft

123

Americanii de la Microsoft Corp vor sa-si invinga adversarii de la Apple Inc şi Google, venind pe piata dispozitivelor mobile cu produse noi despre care sustin ca vor produce o revolutie.

 

Firma a lansat oficial Windows 8, ultima versiune a popularului sistem de operare, precum şi tableta Surface.

Steve Ballmer, directorul general de la Microsoft, a declarat ca “ a fost reinventat Windows şi întreaga industrie a calculatoarelor personale”.

Sistemul de operare Windows, a cărui primă versiune a apărut în anii 1990, a revoluţionat industria PC-urilor, fiind utilizat de peste 90% din calculatoarele personale din întreaga lume. În schimb, pe segmentul dispozitivelor mobile (smartphones şi tablete) Windows este devansat cu mult de sistemele iOS şi Android.Nu numai Microsoft, ci şi întreaga industrie de PC-uri îşi pune mari speranţe în Windows 8. Sectorul suferă de pe urma crizei economice şi a concurenţei crescute a noilor terminale. Pentru prima dată după 2001, vânzările de calculatoare ar urma să scadă în acest an comparativ cu anul precedent cu 1,2%, potrivit firmei de cercetare de piaţă IHS iSuppli.Sistemul de operare Windows 8 şi tableta Surface sunt disponibile din aceasta noapte.

Schimbarile cele mai importante

Daca vreti sa achizitionati noul program si deja utilizati un sistem de operare Windows XP, Vista sau 7 este necesar upgrade-ul la Windows 8 Pro, iar aceasta operatiune costa 40 de dolari. De asemenea, exista posibilitatea comandarii variantei pe DVD, costul fiind de 70 de dolari. Windows 8 este disponibil online pentru 140 de tari, in 37 de limbi.

Testele facute pana acum arata ca Windows 8 functioneaza foarte bine pe dispozitivele cu ecran tactil. Insa nu se stie daca va fi la fel de usor de utilizat si de pe desktop-uri sau laptopuri, avand in vedere faptul ca acestea au o diversitate foarte mare.

Analistii de la Venture Beat sustin ca schimbarile pe care le aduce noul program pot speria utilizatorii.Una din principalale modificari este aceea ca nu mai exista buton de start. In schimb, aveti un intreg ecran de start, pe care puteti vedea si aranja toate aplicatiile. Pentru a lansa o aplicatie, trebuie sa o aveti intai pe acest ecran de start (desi exista si posibilitatea de folosi aceeasi interfata clasica a Windows). Astfel, daca aveti deja instalat Windows 7 pe un desktop, specialistii avertizeaza ca nu sunt prea multe avantaje in a plati pentru un upgrade la Windows 8, motivul principal fiind faptul ca interfata pentru noua sistem a fost mai mult construita avand in vedere modalitatea de utilizare a unor dispozitive touchscreen, fiind mult mai greu de utilizat cu un mouse si tastatura.

In schimb, daca folositi intens calculatorul, aveti mai multe ecrane si va descurcati bine cu shortcut-urile pe tastatura, atunci Windows 8 ar putea fi un upgrade recomandat. In privinta laptop-urilor, mai ales daca aveti instalat Windows XP sau Vista, Windows 8 este recomandat, avand in vedere ca functioneaza mai bine cu touch pad-ul decat cu un mouse.

Intr-o analiza realizata de Cosmin Tătaru, tehnician de suport IT și web design & development freelancer, portalul www.windowsfaralimite.ro ne spune care sunt schimbarile pe care le aduce Windows 8:

*Interfata cu tiles si aplicatiile cu design minimalist si consum redus de resurse sunt complet noi si sunt optimizate pentru touch.

* Windows Task Manager a fost îmbunătătit radical în Windows 8. Noul Task Manager este mult mai detaliat si mai eficient.

* În vreme ce ce Windows 7 de abia se poate utiliza pe tablete, Windows 8 este optimizat înainte de orice pentru touch, pentru tablete. Acest sistem de operare a fost proiectat din start pentru dispozitive mobile.

* Înainte de Windows 8, sistemele de operare Windows au rulat traditional pe sisteme Intel x86 și nu au oferit suport pentru dispozitive ARM. Noul sistem de operare rulează foarte bine pe cipuri ARM. Chipurile ARM sunt mai ieftine si mult mai eficiente energetic comparativ cu cele pe platforma Intel si sunt ideale pentru dispozitive mobile.

* Timp foarte scurt de boot. Acesta a fost unul dintre principalele elemente aflate la baza noului sistem de operare. Există deja dispozitive cu Windows 8 care pot boota în 6 sau 7 secunde, comparativ cu 20 de secunde pe sisteme ceva mai performante cu Windows 7.

*Windows 8 lucrează în background pentru a economisi energia bateriei si pentru a mentine stabilitatea sistemului si disponibilitatea resurselor de lucru necesare.

*Fisierele sunt copiate rapid, dublurile se pot gestiona mult mai simplu si mai eficient

*Introducerea interfetei Ribbon în File Explorer este doar unul dintre elementele de noutate care vă va îmbunătăti experienta Windows 8.

*Microsoft a creat un Application Store, singura locatie de unde se vor putea achizitiona si/sau descărca aplicatii Metro pentru Windows 8, cu exceptia repozitoriilor private din zona Enterprise.

* Agenda electronică de persoane de contact, fotografiile, informatiile personale de pe SkyDrive si chiar datele aplicatiilor si programelor produse de terti se pot sincroniza în Cloud si pot fi accesate de pe orice device cu Windows 8. Trebuie doar să ne autentificăm în contul de utilizator Microsoft si avem acces la toate aceste date. Nu se sincronizează doar datele, ci si setările utilizatorului, pe toate dispozitivele accesate cu acest cont.

*Windows 8 permite efectuarea unui “PC Refresh”, care de fapt reface starea sistemului de operare la cea de proaspăt instalat cu un singur click sau cu apăsarea unui singur buton. Fie că vindem PC-ul, fie că vrem să-l revigorăm fără a-l reinstala de la zero, putem face acest lucru foarte usor, cu o singură comandă. Se pot salva puncte de refresh personalizate (asemănătoare dar nu identice cu cele din System Restore) pentru readucerea sistemului la functionalitatea din punctul dorit.

 Flanco vande produse cu sistem de operare Windows 8 preinstalat

Unul dintre cele mai cunoscute lanturi de retail din Romania, Flanco, vinde, incepand de astazi, produse cu sistem de operare Windows 8 preinstalat.Compania a pregatit, alături de Microsoft, demonstraţii gratuite de utilizare a sistemului de operare Windows 8, punând la dispoziţia consumatorilor si oferte dedicate pentru notebook-uri, care includ si pachete cu Internet Vodafone gratuit timp de 1 an, la achiziţia oricărui notebook cu Windows 8 preinstalat.

Fiecare lansare de sistem de operare Windows aduce cu sine o crestere a cererii pentru dispozitivele care îl integrează, de aceea mizăm pe pachetele cu reduceri si servicii de Internet gratuit, pentru stimularea vânzărilor de notebook-uri din ultimul trimestru. De altfel, notebook-urile reprezintă unul dintre principalele motoare de accelerare a pietei electroIT în lunile care urmează, alături de alte dispozitive din gamele IT&C, precum tabletele sau smartphone-urile”, a declarat Cătălin Marin, Product Management Director Flanco.

Astazi, în intervalul orar 19:30-22:00, în magazinul din Sun Plaza, Flanco şi Microsoft vor desfăşura concursul „Câştigă cu Windows 8”, prin care primii 50 de cumpărători ai unui desktop/notebook/netbook/tabletă cu Windows 8 vor primi automat, pe baza unui voucher, un Xbox 360. În faza a doua a concursului, până pe 11 noiembrie, următorii 100 de cumpărători vor primi o reducere de 350 de lei la factura curentă. Ofertele pregătite de Flanco pentru lansarea în magazine a Windows 8 au preţuri cuprinse între 1.999 lei şi 3.299 lei în funcţie de dispozitivele, iar pentru utilizatorii Windows 7, pachetul de upgrade la Windows 8 va fi disponibil în ofertă până la 31 ianuarie 2013, la preţul de 60 de euro.

 

 

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos