Evoluţia preţului la locuinţe plasează România pe locul 31 în lume, cu o creştere de 3,6% în 2015, într-un top care urmăreşte dinamica a 55 de ţări. Locuinţele românilor s-au scumpit în ultimul an mai mult decât cele din Bulgaria, Slovenia sau Polonia, potrivit indicelui rezidenţial global realizat de Knight Frank.

În ciuda stării fragile a economiei globale, pieţele rezidenţiale din lume au înregistrat în medie o creştere a preţurilor de 3% în 2015. Indicele Knight Frank arată că 43 din cele 55 de ţări analizate au înregistrat o creştere anuală de preţ în 2015.

Chiar dacă media de creştere a preţurilor locuinţelor din România a fost de 3,6% în 2015, ultimul trimestru al anului a adus o scădere de 1,2%, direcţia pieţei fiind una descendentă. Dintre ţările din regiune cuprinse în analiză, doar Ungaria şi Cehia au avut rate de creştere superioare României, de 4,3%, respectiv 3,9%, scrie capital.ro.

„Perspectivele noastre pentru 2016 sunt rezervate. Ne aşteptăm ca rata globală a indicelui de creştere a preţurilor să fie mai scăzută în 2016 decât în 2015. Economia mondială se confruntă cu o combinaţie periculoasă a preţurilor scăzute la petrol, un dolar puternic şi o încetinire a economiei în China“, arată autorii indicelui.