7.3 C
București
luni, martie 4, 2024
AcasăSocialSanatateInventia unui roman poate salva MILIOANE DE VIETI! Descopera CANCERUL in timp...

Inventia unui roman poate salva MILIOANE DE VIETI! Descopera CANCERUL in timp util si poate fi tratat!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Românul Mihai Frișan a scos pe piață o aplicație care a fost descărcată de jumătate de milion de oameni. Invenția are scop medical, iar o companie din Olanda finanţează cu peste patru milioane de euro dezvoltarea ei. Programul foloseşte o bază de date pentru a avertiza dacă o aluniţă ar putea sau nu să se transforme în cancer de piele, scrie digi24.ro. Echipe din România şi Olanda lucrează ca să-i pună pe utilizatori în legătură cu medicii specialişti.

Funcţionalitatea de bază e destul de simplă. Folosind camera telefonului se face o poză la aluniță. În doar câteva secunde, aplicaţia care detectează melanomul, cancerul de piele, îi indică utilizatorului dacă o aluniţă poate fi un motiv de îngrijorare.

„Aplicaţia trimite imaginea la un server.Pe serverul respectiv există un algoritm care analizează imaginea. Algoritmul respectiv foloseşte o analiză fractală. Programul arhivează pozele făcute, astfel că poate fi urmărită evoluţia în timp a aluniţelor. Din 2011, de când a fost lansată, aplicaţia a fost descarcată de o jumătate de milion de ori, cei mai mulţi utilizatori fiind din Australia, zonă cunoscută pentru incidenţa cancerelor de piele”, a declarat pentru publicația amintită Mihai Frișan, software architect la SkinVision.

Aplicaţia creată de Mihai Frişan a intrat în atenţia unei companii olandeze de IT care acum finanţează cu 4,5 milioane de euro dezvoltarea programului.

Echipe din Amsterdam, Bucureşti şi Cluj-Napoca lucrează pentru ca, în etapa următoare, utilizatorii să poată lua şi legătura cu medicii.

În România, aplicaţia care avertizează asupra riscului apariţiei cancerului de piele este gratuită. În restul lumii costă mai puţin de 10 euro pe lună.

Ultimele stiri