Acasă Turism Istanbul – intalnirea Marilor Imperii

Istanbul – intalnirea Marilor Imperii

48

A fost numit “A doua Roma”, apoi Constantinopol, dupa imparatul Constantin cel Mare, dar si Bizant, in vremea in care era capitala Imperiului Bizantin. Azi i se spune Istanbul, singurul oras din lume intins pe doua continente si vizitat anual de milioane de turisti.

Istanbul, o metropola cosmopolita dar…atat de fascinanta!  Se spune ca o data vazut acest oras, nu-l mai poti uita.  E de inteles avand in vedere ca “duce” in spate istoria multor imperii. Un circuit in cel mai mare oras al Turciei trebuie neaparat sa inceapa cu traversarea Bosforului pe unul din cele doua poduri – Bosfor sau Fatih. Ultimul dintre ele iti da ocazia, unica in lume, sa stai pe continentul asiatic si cel european in acelasi timp. Podul Bosfor a fost construit in 1973, are o lungime de 1.074 de metri si este unul din cele mai mari poduri suspendate ale lumii.

Impunatoarele palate orientale

Dupa ce ai traversat Stramtoarea Bosfor si te-ai bucurat de o panorama incredibila asupra Istanbulului, indreapta-ti pasii catre Palatul Dolmabache, construit in stil roccocco. Acesta a fost ridicat de Sultanul Abdulmecid la jumatatea secolului XIX ca replica la opulenta afisata de rivalii sai europeni. Este considerat o copie a Palatului de la Versailles si se intinde pe 600 de metri de-a lungul Bosforului.

Urmatoarea zi  trebuie sa mergi la Moscheea Imperiala Sultanahmet sau Moscheea Albastra, cum este de fapt cunoscuta in intreaga lume. Se numeste astfel datorita placilor decorative de faianta colorate in alb si bleu. A fost construita de Ahmet I, sultan intre anii 1609-1616 si este cea mai mare si mai vizitata moschee din Istanbul. Poti continua apoi cu o vizita la Palatul Topkapi, constructie ridicata la comanda sultanul Mehmet al II lea, in 1459. Lucrarile au durat sase ani. Acest labirint de constructii a fost simbolul si centrul Imperiului Otoman. In curtile interioare se gasesc  Hagia Eirene, Muzeul de Arheologie, Haremul Imperial, Turnul Justitiei si pavilionul Sfintei Mantii care contine ramasitele profetului Muhammad.

Mandria Islamului…

In fata Palatului Topkapi se afla Biserica Sfanta Sofia sau Hagia Sofia. Acest edificiu, denumit si Biserica Sfintei Intelepciuni este principala cladire bizantina din oras, una din cele mai frumoase creatii arhitectonice din lume si totodata cea mai spectaculoasa atractie din Istanbul. Moscheea Suleymaniye se numara printre cele mai mari moschei ale lumii. A fost construita de renumitul arhitect turc Sinan, in vremea domniei lui Soliman I Magnificul, intre anii 1520-1566. Blocurile din calcar si marmura necesare ridicarii acestui lacas au fost aduse din carierele de pe coasta Marii Marmara.

Incheie ziua cu o vizita la Hipodrom. Aceasta constructie cu o capacitate de 100.000 de locuri a fost ridicata la dorinta imparatul roman Septimiu Sever. Insa cel care a transformat arena in centrul public al orasaului a fost Constantin. Se spune ca aici a aparut pentru prima data partenera lui Iustinian, Theodora – dansatoare intr-o trupa de circ. Astazi, in Hipodrom, mai pot fi admirate Obeliscul Theodosie, adus de Constantin din Egipt, Coloana Serpuita formata din trei serpi inpletiti si Coloana lui Constantin Porfirogenetul.

Shoping in Bazar

O croaziera pe Bosfor iti da posibilitatea sa admiri arhitectura orasului, de la palate pana la vilele de lemn (yalis) moderne dar si o superba panorama asupra stramtorii Bosfor. Si cum orice vacanta in Istanbul trebuie sa se incheie cu o repriza de cumparaturi, fa o vizita in Marele Bazar. Vei gasi, cu siguranta, ceva sa-ti placa printre sutele de magazine care se gasesc aici. Nu rata magazinele cu bijuterii din aur si argint, cele de covoare sau de tesaturi, migalos realizte. O alta atractie a orasului sunt restaurantele cochete, deosebit de intime si romantice, unde poti gusta din bucatele traditionale, vinul rosu local si renumita cafea turceasca.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos