Acasă Turism O gura de aer proaspat in “Insula mierii”

O gura de aer proaspat in “Insula mierii”

39

Dintotdeauna, frumusetea incredibila a Maltei, piatra de culoarea mierii si porturile naturale au fost raspunzatoare pentru reputatia sa in lume. Se mai spune ca aici salturile in timp se fac doar traversand strada.

Situata la poarta Africii si a Orientului, la 90 de kilometri sud de Sicilia , Malta se bucura in liniste de mare si soare. Coasta cu apele sale cristaline, golfurile stancoase, micile plaje cu nisip rosu, piscine naturale si pesteri subacvatice asigura Maltei un climat minunat, o gura de aer proaspat. Insula Malta este cea mai mare dintre insulele care compun Arhipelagul Maltez. Multi dintre cei care au vizitato afirma ca nici un alt grup insular nu ofera atata frumusete naturala ca acesta.

Din punct de vedere istoric se pare ca primii care au locuit aici au fost fenicienii, urmati apoi de greci si de romani. Napoleon Bonaparte s-a bucurat de acest arhipelag in 1798 pentru ca in 1800 Marea  Britanie sa stapaneasca aceste loc. In 1964 ii este recunoscuta independenta si, douazeci de ani mai tarziu se transforma in republica.

Calatorie in timp

Capitala insulei, La Valletta a fost fondata in 1566 de Jean de la Valette, mare maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniti. Acest oras nu-l poti cuprinde dintr-o privire, chiar daca Marele Port (Grand Harbor) iti ofera o priveliste fantastica asupra sa. Descopera-l la pas si bucura-te de tot ceea ce istoria a infaptuit aici. Catedrala Sf. John a carei constructie a inceput in anul 1573 ca loc de rugaciune pentru Ioaniti ascunde comori de nepretuit in spatele unei fatade sobre.

Printre altele aici se gasesc doua faimoase picturi ale lui Caravaggio – decapitarea Sf. Ioan Botezatorul si Sf. Ieronim. Gradinile Barracca sau Palatul Ordinului de Malta sunt alte locuri pe care nu trebuie sa le ratezi, iar daca esti interesat de trecutul militar al Maltei, mergi si viziteaza Fortul Elmo ridicat in anul 1552 tot de Cavalerii Ioaniti.

Sliema este practic o suburbie a Vallettei unde vei gasi,  pe langa numeroasele  obiective turistice, o viata de noapte trepidanta cu localuri si magazine de lux. Barurile si cluburile, unde te poti distra pana dimineata, le gasesti in St. Julien, un cartier al capitalei.

Spre paradisul cumparaturilor

Medina, vechea capitala a insulei, este considerata a fi una dintre cele mai frumoase cetati medievale locuite din Europa. Nu trebuie sa ratezi acest labirint de stradute inguste presarate cu biserici si palate care-ti dau sentimentul ca esti intr-o alta lume. Semnificativa aici este aici Catedrala Sf. Petru si Pavel.

Dar Malta nu inseamna numai istorie. Se organizeaza excursii injurul insulei unde ai ocazia sa vezi celebra Grota Albastra, o stanca naturala sub forma de arcada sau o serie de pesteri la care se poate ajunge numai cu barci pescareati. Aici o sa ai parte de asa-zisul efect al “mainii albastre” datorita apei din pestera a carei culoare este albastru-azuriu. Pitorescul sat Ta’Qali, denumit si “paradisul cumparaturilor” te asteapta cu cele mai frumoase si ingenioase produse artizanale malteze.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos