Institutul National de Sanatate Publica a subliniat, cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, ca jumatate dintre decesele din Romania au drept cauza bolile cardiovasculare. In anul 2021 o persoana din patru se afla in evidenta medicilor de familie cu o boala cardiovasculara.
„Bolile cardiovasculare sunt ucigasul tacut numarul 1 la nivel mondial, se estimeaza ca acestea iau vietile a 17,9 milioane de persoane in fiecare an, ceea ce inseamna ca 2.000 de oameni isi pierd viata in fiecare ora din cauza bolilor de inima. In tara noastra, jumatate din decese au drept cauza bolile cardiovasculare, iar in anul 2021 o persoana din patru se afla in evidenta medicilor de familie cu o boala cardiovasculara”, transmite INSP, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii – 29 septembrie.
Cu toate ca reprezinta o problema de sanatate publica prin mortalitate si morbiditate, bolile cardiovasculare pot sa fie prevenite in cea mai mare parte. Potrivit estimarilor, in tara noastra ar putea fi prevenite aproximativ 28% dintre decesele prin boala ischemica a inimii.
Specialistii sustin ca o parte dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare nu sunt modificabili (varsta, factorii genetici), dar cea mai mare parte a lor se poate modifica, printre acestia numarandu-se fumatul, dieta necorespunzatoare, sedentarismul, dislipidemiile (niveluri anormale de lipide in sange).
De asemenea, hipertensiunea arteriala este o boala cardiovasculara care reprezinta la randul ei un factor de risc pentru alte boli cardiovasculare si diabetul zaharat – o afectiune care are factori de risc comuni cu bolile cardiovasculare si reprezinta la randul sau, un factor de risc pentru aceste boli.
sursa: Rador Radio Romania