29 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăStirea zileiBucurestiLectie de viata: Profesorul de matematica ajuns GUNOIER! ”M-am readaptat vremurilor, cum...

Lectie de viata: Profesorul de matematica ajuns GUNOIER! ”M-am readaptat vremurilor, cum mulţi nu au făcut!”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Crima cu tenta politica in cartierul Aviatiei din Bucuresti

Scene de groaza in cartierul Aviatiei din Bucuresti unde...

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara...

Un fost profesor de matematică, ale cărui venituri din meditaţii îi permiteau o viaţă confortabilă, trăieşte astăzi ca un „homeless“, din reciclarea de cartoane, PET-uri şi deşeuri metalice. Bărbatul este mulţumit în microuniversul lui şi consideră că veniturile îi permit un trai decent.

Horaţiu Domuţa nu este un “homeless”, în adevărul sens al cuvântului. Deşi a moştenit un apartament într-o veche casă din zona centrală a Clujului, poate fi văzut toată ziua pe străzile din prejma căminelor studenţeşti, în timp ce strânge, îndoaie sau transportă deşeuri pe care le distribuie la un centru de reciclare.

Cu o înfăţişare mai degrabă soioasă şi plete uşor grizonate, îşi trage cu înverşunare căruţul ruginit sau plasa-mamut de rafie, în care depozitează deşeurile. Când deschide gura, sintagma „aparenţele înşală” pare să îşi confirme valoarea de adevăr.    Dacă întoarcem acele ceasornicului cu 30 de ani în timp, cei mai mulţi i-ar fi întrevăzut lui Horaţiu Domuţa (48 de ani) un altfel de traseu.

Absolvent al Liceului „George Bariţiu“ din oraş, Horaţiu a intrat la Universitatea Tehnică luând la una din probe 10 curat, iar la următoarea a coborât doar până la 9,80.


Citeste si:

Parintele devenit TATA pentru peste 300 de copii sarmani din Romania!

Scrisoarea pe care Albert Einstein i-a lasat-o fiicei lui te va pune SERIOS PE GANDURI!


“În primul an de facultate, câştigam bani frumoşi din meditaţii, câteva mii de lei lunar, în condiţiile în care o Dacie costa 80.000 de lei. Profesorii universitari dădeau atunci ora cam cu 125 de lei, dar eu dădeam mai ieftin, cu 25-30 de lei. Aveam însă mulţi elevi, cred că am avut şi 12-13 (într-o lună, n. red.)”, a povestit bărbatul.

„Adevărul“ a discutat şi cu un fost elev din particular al lui Domuţa: “Îl cunoşteam, mi-a fost profesor, am făcut câteva luni cu el meditaţii, în timpul liceului. Nu cred că am cunoscut pe cineva să ştie mai multă matematică. Formule, teoreme, toate le ştia din minte”, povesteşte Florin, fost vecin cu Horaţiu, în anii ’90, în cartierul Mănăştur.   Horaţiu Domuţa a absolvit Politehnica în 1991. A predat pentru o scurtă perioadă însă alege să nu discute despre asta. Explică, folosind cuvinte juridice, că nu are „mandat” să vorbească despre acea perioadă, o persoană care a jucat un rol important în viaţa lui sugerându-i asta. Poate şi pentru a nu aduce eventuale deservicii de imagine breslei. „Cel mai mult a contat nu ce a fost la şcoală, ci cât am dat meditaţii”, se justifică el.

„În octombrie 2016 fac 20 de ani de când mă ocup de gunoaie”, povesteşte, cu un zâmbet uşor amar, bărbatul. Aventura lui „de carton” a început în 1996, la sugestia unui cunoscut, care i-a transmis: „dacă vrei să ai un alt job, ocupă-te de gunoaie”.

  „Cel mai greu a fost începutul, ca în orice domeniu. Când termini o facultate, când mergi la un job nimeni nu îţi dă mult la salariu, pentru că nu poţi arăta ce ştii. Cunosc un student care a terminat Agronomia şi lucrează la un mall, pe 1.200 – 1.300 de lei…”, relatează el.

Citeste mai mult aici

Ultimele stiri