Acasă Finante Leul incearca sa muste din euro. Moneda nationala a marcat pe pietele...

Leul incearca sa muste din euro. Moneda nationala a marcat pe pietele europene cea mai mare crestere fata de moneda unica

23

leutIn ianuarie, leul a fost printre putinele monede care au crescut fata de euro, iar la nivelul Europei a marcat pe pietele financiare cea mai mare crestere comparativ cu moneda unica europeana.

Mai mult, luna trecuta, leul a fost singura moneda din UE care a crescut fata de euro, dupa ce, per ansamblul anului 2012 a detinut recordul in sens invers. „Performanta leului trebuie apreciata in contextul in care moneda Euro s-a intarit in ianuarie comparativ cu monedele majore ale lumii, fiind sustinuta de un sentiment de optimism conform caruia in ceea ce priveste criza datoriilor suverane din Europa- ce era mai greu a trecut”, a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Luna trecuta, leul a crescut fata de euro cu 1,5%, pe fondul unui cumul de factori favorabili, intre care o consolidare a efectelor pozitive ale stabilitatii politice in tara si anuntul facut de gigantul JP Morgan privind includerea obligatiunilor României in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

La polul opus al evolutiei monedelor din UE fata de euro, in ianuarie s-a aflat lira sterlina, care a marcat cea mai mare scadere comparativ cu euro (5,46%), pe fondul unor rezultate economice slabe inregistrate de Marea Britanie in ultima perioada, incluzând scaderea economica din ultimul trimestru al anului trecut, care a fost mai mare decât aşteptarile analiştilor.

Zlotul a inregistrat, la rândul sau, luna trecuta, o depreciere consistenta fata de Euro, de aproape 3%, economia poloneza incetinind considerabil. Coroana ceha a scazut, de asemenea, in ianuarie, comparativ cu euro, cu 2,3%; Forintul maghiar s-a depreciat in fata monedei unice europene cu 0,34% in aceeaşi perioada, trecând inclusiv prin minimul ultimelor şapte luni, pe fondul mai multor rezultate sub aşteptari ale economiei Ungariei şi a previzionarii unor evolutii şi masuri in consecinta.

In luna ianuarie, leul s-a apreciat considerabil şi comparativ cu dolarul american, respectiv cu 4,22%, aflându-se si in topul cresterilor monedelor din Europa fata de moneda americana. “Moneda nationala a inceput bine anul 2013, insa cadrul general viitor nu arata foarte bine: FMI a venit şi ne-a spus ca, cel mai probabil, in 2012 România nu a avut creştere economica, ci a stagnat, iar estimarile pentru anul in curs au fost deja reduse la 1,5%. Sa ne reamintim in acest context ca, initial, pentru bugetul de anul trecut, oficialitatile din România estimau o creştere economica de cca 2%, o buna colectare a taxelor şi impozitelor şi creşterea gradului de absorbtie a fondurilor europene: nici unul dintre aceste lucruri nu a devenit realitate, ci dimpotriva. In lipsa unor masuri adecvate, istoria s-ar putea repeta in acest an”, a aratat Victor Safta.

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos