30 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăACTUALITATELocuitorii din Crimeea sunt intr-o SITUATIE DISPERATA din cauza banilor!

Locuitorii din Crimeea sunt intr-o SITUATIE DISPERATA din cauza banilor!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea de un an si localnicii simt acut efectele acestei schimbari. Cei care doresc sa cumpere ceva au la indemana doar doua variante: bani gheata sau Pro-100.

crimeeaDupa ce Visa, MasterCard si celelalte sisteme de plata recunoscute international au incetat sa mai functioenze in Crimeea, ca urmare a sanctiunilor occidentale impuse Rusiei dupa anexare, Federatia Rusa a introdus in peninsula Pro-100, prima faza a propriului sistem de carduri de credit, scrie The Guardian.

Pro-100 este singura modalitate de a obtine bani gheata in Crimeea. Nici macar cei care au carduri la banci rusesti nu pot face transferuri sau retrage bani in peninsula.

Localnicii sunt exasperati de situatie, arata jurnalistii de la fata locului. Un cetatean povesteste ca „un prieten din SUA trebuia sa imi transfere niste bani si a fost nevoit sa ii transfere unui alt prieten din Moscova, care a retras banii si apoi a trebuit sa gaseasca pe cineva care venea aici cu avionul ca sa-mi dea banii in mana”.

„Proiectul Pro-100 a fost introdus foarte repede (…) Speram ca bancherii si banca nationala vor integra sistemele inainte de venirea verii, pentru ca turistii care vin aici cu cardurile lor obisnuite sa le poata folosi”, spera Oleg Saveliev, ministru pentru Crimeea.

Bancile rusesti nu au intrat in Crimeea de teama repecursiunilor internationale, intrucat anexarea nu a fost recunoscuta de comunitatea internationala. Localnicii nu prea au insa de unde alege cand vine vorba de finantele lor, ceea ce le ingreuneaza viata.

Pro-100, pronuntat „pro-sto” (si inseamna si „usor”), a fost un proiect al Sberbank, controlata de stat si cea mai mare banca a Rusiei. Sberbank nu a intrat insa in Crimeea si detaliile privind Pro-100 sunt neclare – website-ul este atractiv, insa la telefoane nu raspunde nimeni.

Se crede ca, in cele din urma, Pro-100 va functiona pe intreg teritoriul Rusiei, insa in niciun caz expansiunea nu va avea loc atat de repede pe cat ar avea nevoie locuitorii din Crimeea.

Sursa: ziare.com

Ultimele stiri