Acasă Stirea zilei Luptele au fost scoase din programul JO din 2020

Luptele au fost scoase din programul JO din 2020

33

lupteComitetul Olimpic International a luat aceasta decizie dupa ce a analizat evolutiile celor 26 de discipline la Jocurile de la Londra, de vara trecuta. Luptele au fost scoase din programul Jocurilor Olimpice din 2020 pentru a face loc unui alt sport.

Cu toate acestea, exista o sansa ca forul olimpic sa se razgandeasca pana la ratificarea acestei decizii, care va fi pe ordinea de zi a Comitetului in septembrie, la Buenos Aires.

Luptele trebuie sa faca fata presiunilor exercitate de sapte sporturi care tintesc prezenta la Jocurile Olimpice, printre care squash, wushu, karate, catarari sau sporturi pe role.

Pentatlonul mondern si taekwondo erau considerate disciplinele cu cele mai mari sanse de a parasi programul olimpic, insa Comitetul Olimpic de la Lausanne a decis sa renunte la lupte.

Competitiile de lupte se impart in doua categorii: greco-romane si libere. Ele fac parte din programul olimpic de la editia inaugurala a Jocurilor moderne, la Atena 1896, si au lipsit o singura data, la Paris, in 1900. La Londra 2012, 344 de sportivi s-au luptat in 11 probe.

Decizia CIO a fost luata dupa ce forul a luat in considerare factori precum ratingurile de audienta, vanzarea biletelor si popularitatea globala.

Romania ocupa locul 12 intr-un clasament all-time al luptelor la Jocurile Olimpice, cu 32 de medalii, dintre care sapte de aur. Primul medaliat al Romaniei in acest sport a fost Francisc Horvat, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, in 1956.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos