Acasă Dosar Marele castigator al razboiului: Polonia devine noua superputere militara a Europei, devansand...

Marele castigator al razboiului: Polonia devine noua superputere militara a Europei, devansand clar Germania!

172

Când o rachetă rătăcită a aterizat săptămâna trecută într-un oraș polonez de graniță, ucigând două persoane, unii lideri europeni s-au temut de modul în care va reacționa guvernul de dreapta al Poloniei, mai ales dacă Rusia ar fi ordonat atacul.

Neîncrederea de lungă durată a Poloniei în tot ceea ce înseamnă ”rusesc” și antipatia profundă a guvernului actual față de Moscova au declanșat îngrijorare, de la Bruxelles până la Berlin, că Varșovia ar putea face ceva neplăcut – se arată într-o analiză realizată de Politico.

Totuși, în loc să cedeze nervos, Varșovia a fost stoică, până când s-a clarificat situația. Concluzia este că a fost o rachetă de apărare aeriană trasă de Ucraina, pentru a se proteja de un atac rusesc.

Dar calmul polonez s-a născut dintr-o realitate simplă, care de ani de zile a trecut aproape neobservată pe lângă cea mai mare parte a Europei: Polonia are, probabil, cea mai bună armată a Europei. Și va deveni și mai puternică.

Paranoia Poloniei cu privire la Rusia a determinat-o să evite Zeitgeist-ul predominant în cea mai mare parte a Europei, și anume faptul că războiul convențional este un lucru al trecutului. În schimb, polonezii construiesc ceea ce acum este pe cale să devină cea mai mare forță militară a Uniunii Europene.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu mai fie nevoită să lupte, doar pentru că este puternică”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki de Ziua Independenței Poloniei.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a spus un oficial înalt al armatei americane în Europa, invocând rolul crucial pe care l-a jucat Polonia în sprijinirea Ucrainei și în susținerea NATO în rândul țărilor baltice.

În timp ce Germania, în mod tradițional aliatul cheie al Americii în regiune, rămâne o țară cheie, un centru logistic, dezbaterile interminabile ale Berlinului despre cum să-și refacă armata și lipsa unei culturi strategice i-au împiedicat eficiența ca partener, a mai spus acest oficial american, citat de Politico.

Pe măsură ce Germania continuă să analizeze detaliile a ceea ce numește „Zeitenwende” – sau punctul de cotitură strategic declanșat de invazia Ucrainei de către Rusi – Polonia face deja investiții substanțiale.

Varșovia a anunțat că își va crește cheltuielile pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%. Între timp, Germania, care a cheltuit aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, dezbate dacă poate menține obiectivul de 2% al NATO după ce a epuizat un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara sa va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”.

Iar asta este deja pe cale să se întâmple.

Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania, și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 de soldați din prezent ai Germaniei.

Polonia a semnat în această primăvară un acord de 23 de miliarde de złoți (4,9 miliarde de euro) pentru 250 de tancuri Abrams din SUA – un înlocuitor rapid pentru cele 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina.

Forțele sale aeriene sunt echipate cu avioane F-16 americane și, în 2020, Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35. Dar punctul central al recentelor sale cheltuieli militare a fost Coreea, unde a semnat o serie de acorduri pentru cumpărarea de tancuri, avioane și alte arme.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos