8 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialSanatateMedicamentul minune, folosit in SUA la tratarea coronavirusului, va fi adus in...

Medicamentul minune, folosit in SUA la tratarea coronavirusului, va fi adus in Romania

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi seara că medicamentul inovativ american Remdesivir, care a dus la vindecarea a peste 100 de pacienți în diverse țări ale lumii, ar putea fi folosit și în România cam într-o lună. Alexandru Rafila afirma luni că medicamentul ar putea ajunge în România abia în toamnă.

Primul studiu clinic cu Remdesivir a fost Spitalul din Chicago, unde sunt tratați pacienți cu coronavirus. Studiul a inclus 125 de pacienți, dintre care 113 cu forme grave. Au fost înregistrate doar două decese. În rest, toți pacienții s-au vindecat într-un interval nu mai lung de o săptămână.

„Am urmărit și noi studiul din SUA. Urmărim ca Remdesivir să fie acreditat în SUA, apoi să intre în comunitatea europeană și să-l putem prelua și noi. Răspunsul la tratament e unul pozitiv și unul care promite. În acest moment noi suntem într-o relație în care avem o discuție cu cei care fac acest studiu. În măsura în care acest studiu este omologat, în putem aduce în comunitatea europeană și apoi și la noi. Să sperăm ca într-o lună”, a afirmat Nelu Tătaru la Antena 3.

Referindu-se la tratamentul cu plasmă, Tătaru a menţionat că „este încă la nivel de studiu”. „Avem centre la Timişoara, Iaşi şi Bucureşti (…) Azi am făcut acel protocol de prelevare a plasmei. Rămâne ca şi în comisiile de ATI, Boli Infecţioase, Hematologie să elaboreze şi un proiect, un protocol de studiu pe care să-l putem pune în practică, să folosim această plasmă hiperimună la pacienţii critici. Pacienţii critici sunt cei care au cea mai mare nevoie şi în acest moment pot reacţiona la acea plasmă hiperimună având anticorpii”, a evidenţiat ministrul Sănătăţii.

Nu la fel de optimist este ministrul Sănătăţii în privinţa unui vaccin: „Încă nu suntem aproape de a avea un vaccin împotriva COVID-19. Acest vaccin impune o stabilizare a virusului. Trebuie să aibă o perioadă de studiu, de testare pe persoane sănătoase și după această perioadă să-l putem procura și să-l putem utiliza în întreaga masă”, a spus Tătaru.

În cadrul acestui studiu clinic efectuat la Spitalul Universitar din Chicago au fost evaluate 125 de persoane, dintre care 113 au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus şi tuturor li s-au administrat doze zilnice de remdesivir, antiviral folosit până în prezent pentru a trata Ebola. Doi pacienţi au murit, dar cei mai mulţi dintre ceilalţi au fost externaţi, întrucât simptomele lor s-au ameliorat considerabil, potrivit rezultatelor preliminare ale acestui studiu anunţate de publicaţia medicală Stat News.

Ultimele stiri