Diagnosticarea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, cu coronavirus este legată de „focarul Suceava”, județul în care au fost confirmate aproximativ un sfert din totalul cazurilor de COVID-19 înregistrate în România, a spus la Digi24 președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

În trebat despre situația ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, infectat cu noul COVID-19, prof. Alexandru Rafila, a spus la Digi TV, că,

„Poate că este o persoană sănătoasă, nu are boli cronice, mai ales că probabil a avut un trai destul de ascetic și anumite boli, cum ar fi bolile cardio-vasculare sau diabet l-au ocolit și în această situație. Poate să fie vorba despre o conjunctură favorabilă, mai ales dacă face cumva o formă cu simptomatologie redusă a bolii și nu face o formă gravă, complicată având în vedere că s-ar putea să nu aibă comorbidități”, a spus Rafila.

„Mi se pare extrem de relevant acest exemplu, pentru că ne arată că o evoluție necontrolată a bolii, din cauza unei lipse de acțiune sau a unor comportamente total necorespunzătoare, fac ca un oraș relativ mic, cum este Suceava, care are în jur de 120.000 de locuitori, să producă un sfert din cazurile din România, ceea ce este impresionant”, a spus Rafila.

El a adăugat că Suceava est un exemplu despre ce s-ar putea întâmpla dacă la nivelul întregii țări nu ar fi respectate măsurile de distanțare sau dacă în spitale nu ar fi utilizate la timp și așa cum trebuie echipamentele de protecție.

În ceea ce privește starea arhiepiscopului, Rafila spune că, deși acesta este în vârstă, e posibil ca simptomele să fie ușoare.

„Poate că este o persoană sănătoasă, nu are boli cronice, mai ales că probabil a avut un trai destul de ascetic și anumite boli, cum ar fi bolile cardio-vasculare sau diabet, l-au ocolit și în această situație. Poate să fie vorba despre o conjunctură favorabilă, mai ales dacă face cumva o formă cu simptomatologie redusă a bolii și nu face o formă gravă, complicată având în vedere că s-ar putea să nu aibă comorbidități”, a spus Rafila.