11.9 C
București
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăACTUALITATEPoliticaMinistrul Rafila vrea infiintarea unui DNA al spitalelor

Ministrul Rafila vrea infiintarea unui DNA al spitalelor

in:

Stiri pe acelasi subiect

Verificări la medicii care eliberează în exces concedii medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că există medici care...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

Premiera in Romania: Pacientii vor fi despagubiti de medicii care nu-i trateaza corect!

​Colegiul Medicilor propune ca pacienții care sunt victimele unui...

Cresterea numarului de cazuri in care medicii refuza sa isi faca datoria a intrat in atentia ministrului sanatatii, Alexandru Rafila, care vrea infiintarea unei institutii care sa cerceteze modul in care se deruleaza serviciile medicale. Rafila considera ca nu mai este suficient sa lucrezi la spital, ci este necesar ca actul medical sa ofere si anumite standarde profesionale si morale.

“Malpraxis inseamna ca tu ai facut o activitate medicala care a fost necorespunzatoare. Dar daca refuzi sa iti faci datoria ca medic, atunci nu discutam despre malpraxis, discutam despre altceva. Asa cum v-am spus si dupa incidentul de la Botosani, tragic si ma gandesc absolut terifiat la durerea acelei familii care a pierdut mama unor copii, careia nu i s-a acordat asistenta medicala, vreau sa gasim o formula in care sa existe o autoritate la nivel national care sa verifice modul in care se desfasoara, se acorda serviciile medicale”, a declarat duminica, Alexandru Rafila, intr-o conferinta de presa.

“Aceasta autoritate, din punctul meu de vedere, trebuie sa cuprinda reprezentanti ai Ministerului Sanatatii. Parghiile legale pe care eu le-am gasit si pe care le cunoasteti la Ministerul Sanatatii, in ceea ce priveste activitatea medicala, se rezuma la Inspectia Sanitara de Stat, care verifica respectarea conditiilor igienico-sanitare din spitale ori aici discutam despre cu totul si cu totul altceva. Si atunci trebuie sa gasim mecanismul legislativ care sa permita actiunea Ministerului Sanatatii, care este perceput public si este corecta pana la urma sa fie asa ca responsabil pentru modul in care se acorda asistenta medicala, sa facem parteneriat real cu Colegiul Medicilor si cu colegiile judetene in cadrul acestei autoritati, cu Autoritatea Nationala pentru Calitate in Sanatate, pentru ca am avut discutii cu domnul presedinte si incercam sa schimbam si principiile de functionare impreuna. Dansii trebuie sa le schimbe, sunt subordonati Secretariatului General al Guvernului, nu sunt subordonati Ministerului Sanatatii. Noi trebuie sa acreditam servicii medicale care se acorda in mod real. Nu trebuie sa acreditam servicii medicale ipotetice. Si bineinteles cu platitorul, platitorul fiind Casa Nationala si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate”, a precizat Alexandru Rafila.

“Va asigur ca vom veni in urmatoarea luna cu un proiect consistent, care sa genereze un corp, nu stiu daca se va numi autoritate sau se va numi in alt mod, nu conteaza cum se va numi, important este sa dam o parghie care sa poata sa verifice efectiv modul de acordare a serviciilor medicale, sa poata sa acorde sanctiuni care pot sa fie financiare sau de alta natura, celor care refuza sa acorde servicii medicale populatiei, sigur, intr-un cadru de respect”, a mai declarat ministrul Sanatatii.
Rafila a mentionat ca trebuie sa inceteze si agresarea fizica si verbala a corpului medical.

“Si aici as vrea sa insist, pentru ca de foarte multe ori corpul medical este agresat, este agresat verbal, este agresat fizic. Lucrurile astea trebuie sa inceteze, pentru ca, pana la urma, nu poate un medic sau asistenta medicala care lucreaza intr-o unitate de primiri urgente sa acorde asistenta medicala pacientilor, daca sunt agresati, daca sunt urmariti, daca sunt adresate invective sau amenintari. Lucrurile astea trebuie sa inceteze, pentru ca altfel ne transformam in altceva decat intr-un sistem medical european. Pledam pentru ambele aspecte ca sa existe un echilibru. Nu putem sa incriminam la nesfarsit personalul medical si sa uitam ca sunt foarte multe situatii in care personalul medical este impiedicat in diverse moduri sa isi exercite activitatea”, a explicat ministrul Sanatatii.

Ultimele stiri