9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăSocialSanatateMinistrul Sanatatii, cu sinceritate: 80% din spitalele din Romania AR TREBUI INCHISE!...

Ministrul Sanatatii, cu sinceritate: 80% din spitalele din Romania AR TREBUI INCHISE! Ar arunca TARA IN CRIZA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

De ce nu e bine sa stai la umbra unui nuc?

In timp ce nucile sunt delicioase si hranitoare, exista...

Cel mai ieftin antibiotic! Efectele terapeutice ale traditionalelor muscate!

Celebrele mușcate pe care le găsim în multe #case...

Sistemul de Sănătate are foarte multe vulnerabilităţi. Dacă ar fi să aplicăm toate măsurile punitive, circa 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă care ar arunca ţara în criză, a declarat, într-un interviu oferit revistei Capital, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Capital: Ce măsuri aţi pregătit pentru Spitalul de Arşi? Aţi identificat un sediu nou şi surse de finanţare?

Vlad Voiculescu: Soluţia are două componente- una temporară, respectiv refacerea secţiei de terapie intensivă din spitalul curent, iar soluţia pe termen mediu şi lung nu poate fi legată pe clădirea actuală. Pentru investiţia în secţia de terapie intensivă luăm în calcul mai multe opţiuni- inclusiv varianta donaţiilor. Și aici am avut discuţii cu mai multe delegaţii de investitori străini care s-au declarat interesaţi. Ar fi doar o donaţie, nicio altă formă de asociere. A doua opţiune se referă la Primăria Capitalei, care are în administrare clădirea. Vorbim de varianta în care investiţia de modernizare să fie făcută din bugetul primăriei, de data aceasta în acord cu anumite standarde de minister. A treia opţiune e să contribuim de la bugetul de stat, respectiv din bugetul Ministerului Sănătăţii şi avem un acord de principiu în acest sens.

Soluţia pe termen mediu şi lung, respectiv relocarea, are câteva caracteristici- trebuie o infrastructură nouă, modernă, şi în imediata apropiere a unui spital multidisciplinar precum Floreasca, Spitalul Militar sau Universitar. Luăm în calcul fie identificarea şi modernizarea unei clădiri deja existente, fie construcţia de la zero a unei noi clădiri. Și în aces caz, sursele de finanţare luate în calcul sunt mai multe.

Capital: Din câte ştim există un program al Băncii Mondiale plus Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 al Comisiei Europene, prin care urmau să fie construite, în România, cinci spitale. Nu se ştie, însă, nimic concret!

Vlad Voiculescu: Sunt două chestiuni diferite: Vorbim de 250 de milioane de euro prin Banca Mondială, alocări care au mai multe componente- vorbim de cel mai mare program de investiţii al Băncii Mondiale. Împrumutul, în forma actuală, nu este, însă, alocat pentru constructia de spitale. Există componente care alocă finanţări pentru construcţia de centre de arşi. Programul Băncii Mondiale a fost semnat în 2014 şi până azi nu s-a tras niciun eurocent. Însă îmi asum să spun că tragerile vor începe din acest an.

În cazul fondurilor europene destinate Sănătăţii prin Programul Operaţional Regional, vorbim de 150 de milioane de euro pentru trei spitale regionale: Cluj, Iaşi, Craiova. Nu putem, însă, să vorbim de bani europeni fără condiţionalităţi exante. Acestea, pentru domeniul Sănătăţii, sunt legate de maparea nevoilor de servicii medicale. Este o condiţionalitate care trebuie îndeplinită până la sfârşitul acestui an. Practic trebuie să facem în câteva luni ce nu s-a făcut în ani. iar fără acest document nu poţi obţine banii europeni.

Ideea e că, atunci când vine vorba de finanţarea europeană, România are o alocare atât de mică, încât e o ruşine. Pe lângă cei 150 de milioane de euro destinaţi spitalelor regionale, de care vorbeam mai devreme, mai sunt câteva zeci de milioane de euro, alocări pentru investiţii în infrastructura de sănătate. Premisa de la care s-a plecat şi concluzia la care s-a ajuns, respectiv că facem trei spitale regionale cu 300 de milioane de euro din care statul finanzează 50%, este una greşită. Cu 100 de milioane de euro nu poţi construi un spital pe care să îl poţi numi regional la standarde europene.

Capital: Pe lângă proiectele pe fonduri europene, lucraţi la alte proiecte pentru construirea de spitale noi?

Vlad Voiculescu: Da, lucrăm la un proiect pentru construirea de spitale noi. Până la finalul mandatului sper să avem o viziune şi un plan de investiţii pentru următorii cinci ani. Lucrăm la studiul care să ne spună de ce este nevoie şi unde. În cazul spitalelor regionale vorbim de spitale multidisciplinare care au şi serviciu de urgenţă.

Capital: La controalele pe care le-au făcut predecesorii dumneavoastră la Spitalul de Arşi nu s-a găsit niciodată nimic de o asemenea gravitate. Acum, se vede că totul era o minciună.

Vlad Voiculescu: Nu cred că ne ajută la nimic să îi învinovăţim pe alţii în genera.Problemele erau însă arhicunoscute. Infecţiile nosocomiale, problema aceasta este extrem de bine cunoscută între angajaţii din spitale. Ca să înţelegeţi cât de cunoscută era am să vă spun o poveste foarte relevantă. Acum mai mulţi ani, în biroul meu de azi stătea un domn ministru iar soţia acestuia avea nevoie de o operaţie. Pentru că era soţia domnului ministru, un şef de secţie a unui spital mare din Bucureşti, tocmai pentru că ştia de problema infecţiilor, a închis secţia pentru igienizare şi după câteva săptămâni, după procesul acesta, a primit-o pe soţia domnului ministru pentru operaţie. Această poveste reală îţi spune multe despre cât de cunoscute erau problemele şi cum erau abordate.

Da, trebuia luate foarte multe măsuri şi nu s-au luat, iar sistemul are foarte multe vulnerabilităţi. Iar faptul că nu s-au luat măsuri fie proactive fie coercitive, respectiv de controale şi amenzi, fie de prevenire şi investiţii, ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi. Dacă ar fi să aplicăm acum toate măsurile punitive, 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă şi ar arunca ţara în criză.

Citeste continuarea pe Capital

Ultimele stiri