Intra in contact cu noi

ACTUALITATE

Mişcarea Fermier-Cetăţean ia avânt în Europa. Credeti ca in Romania ar avea succes?

Publicat cu

pe

Primele exit-poll-uri în urma alegerilor pentru 12 consilii provinciale din Ţările de Jos indică o victorie uimitoare a unei formaţiuni recent alcătuite intitulate Mişcarea Fermier-Cetăţean (BBB), după mai multe săptămâni de campanie populistă.

Toate sondajele arătau că partidul fermierilor va înregistra un rezultat bun, însă exit-poll-urile relevă că rezultatul a depăşit chiar şi cele mai optimiste aşteptări ale partidului, informează Rador.

Liderul partidului, Caroline van der Plas, a declarat că alegătorii „şi-au spus cuvântul”. Sprijinul pentru partidul fermierilor s-a răspândit rapid. Dincolo de zona agricolă, se consideră că mişcarea reprezintă şi valorile morale şi sociale tradiţional-conservatoare ale Ţărilor de Jos.

Bălegar şi drapele

Reclama

BBB nu a fost fondat decât în 2019 şi nu are decât un singur deputat, dar a exploatat o tensiune şi sentimente populiste şi anti-elite în ţară, în special pe seama coaliţiei de la putere a lui Mark Rutte – în funcţie din 2010 şi prim-ministrul neerlandez cu cea mai mare longevitate.

În Ţările de Jos, al doilea exportator agricol mondial după Statele Unite în ciuda dimensiunilor mici – circa 41.500 km2 la 18 milioane de locuitori -, agricultorii estimează că executivul le ignoră îngrijorările. „Nu ne simţim ascultaţi, chiar uneori nu ne simţim bineveniţi în propria ţară”, a declarat săptămâna trecută Erik Stegink, preşedintele naţional al BBB şi crescător de porci.

Autostrăzi blocate de tractoare şi bălegar, manifestaţii zgomotoase în faţa caselor oficialilor politici, drapele neerlandeze cu susul în jos înfipte pe câmpuri ca simbol al frondei lor: acţiunile agricultorilor au atras atenţia lumii întregi. Sâmbăta trecută manifestau cu miile la Haga, unde se află sediul guvernului, în vreme ce militanţi pentru climă blocau în acelaşi timp o arteră principală a oraşului.

Guvernul urmăreşte să scadă cu 50% până în 2030 emisiile de azot, un gaz cu efect de seră emis de îngrăşăminte şi de gunoiul de grajd. Această măsură este necesară pentru a rezolva criza de locuinţe în Ţările de Jos, unde mari proiecte de construcţii, care emit şi azot, au fost suspendate de justiţie din motive de mediu.

Reclama

Haga vrea să blocheze 25 de miliarde de euro până în 2035 pentru a ajuta sectorul agricol să-şi reducă emisiile de azot, în special printr-o reducere a şeptelului, dar eventual şi prin exproprieri în locaţii apropiate de zone naturale protejate. Agricultorii se declară ţintiţi nedrept de guvern, faţă de alte sectoare precum industria şi transporturile. Extrema dreaptă s-a sesizat, afirmând că agricultorii sunt victime ale unui complot „globalist” care urmăreşte să-i priveze de pământurile lor.

International

Criza majora in finantarea Ucrainei: ”Am ramas fara bani – si aproape fara timp”

Publicat cu

pe

Ceea ce parea doar o atitudine de moment in urma cu peste 45 de zile cand membrii congresului SUA nu cadeau de comun acord asupra ajutorului militar acordat Ucrainei a devenit o certitudine. Ucraina poate ramane fara sprijinul financiar american in mijlocul iernii si cu o situatie precara pe front.

Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, intr-o scrisoare adresata presedintelui republican al Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, si altor lideri ai Congresului, ca Statele Unite sunt in criza de timp si de bani pentru a ajuta Ucraina sa lupte in razboiul cu Rusia, relateaza Reuters, potrivit news.ro.

Shalanda Young a declarat intr-o scrisoare publicata de Casa Alba ca intreruperea finantarii si a fluxului de arme catre Ucraina ar creste probabilitatea unor victorii rusesti. „Vreau sa fiu clara: fara o actiune a Congresului, pana la sfarsitul anului vom ramane fara resurse pentru a achizitiona mai multe arme si echipamente pentru Ucraina si pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, a scris ea.

„Nu exista o bagheta magica pentru fonduri disponibile, ca sa facem fata acestui moment. Am ramas fara bani – si aproape fara timp”, avertizeaza ea.

Reclama

Administratia presedintelui Joe Biden a cerut in octombrie Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanta planuri ambitioase pentru Ucraina, Israel si securitatea frontierelor americane.

Republicanii controleaza Camera Reprezentantilor cu o majoritate redusa, iar finantarea pentru Ucraina a devenit controversata din punct de vedere politic in cazul unor alesi de dreapta.

Continua sa citesti

International

Incident grav in YEMEN! Dupa ce au sechestrat o nava comerciala rebelii ataca o nava de razboi americana!

Publicat cu

pe

La numai doua saptamani dupa ce rebelii houthi au luat cu asalt o nava comerciala israeliana la Marea Rosie, acestia s-au napustit asupra distrugatorului american USS Carney.

Yemen a atacat o nava de razboi americana si mai multe vase comerciale. O drona a fost interceptata de catre SUA.

Pentagonul este la curent cu informatiile potrivit carora o nava de razboi americana a fost atacata in Marea Rosie.
Pentagonul a declarat ca este la curent cu informatiile potrivit carora o nava de razboi americana si mai multe nave comerciale au fost atacate in Marea Rosie.

„Suntem constienti de rapoartele privind atacuri asupra navei USS Carney si a unor vase comerciale in Marea Rosie si vom furniza informatii pe masura ce acestea vor fi disponibile”, a adaugat Pentagonul.

Reclama

Un oficial american, care a vorbit sub protectia anonimatului, a declarat pentru AP ca atacul a inceput in jurul orei 10.00 in Sanaa, Yemen, si a durat pana la cinci ore.

Un alt oficial american a declarat pentru agentia de presa ca Carney a interceptat cel putin o drona in timpul atacului, arata news.sky.com

Pe 20 octombrie, rebelii Houthi din Yemen, insurgenta sustinuta de Iran, a declarat ca a capturat o nava israeliana in Marea Rosie, duminica. Israelul sustine ca nu e nava sa.

Reclama
Continua sa citesti

Cultura

In plin post al Craciunului Vasile Banescu vorbeste despre cel mai mare pacat!

Publicat cu

pe

In plin post al Craciunului purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, vorbeste despre cel mai mare pacat al omului care nu este legat de placerile trupesti, ci de cele spirituale. Viciul originar, radacina tuturor relelor care creste in sus este mandria.

Intr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, Vasile Banescu explica de ce acest pacat ne face sa stricam viata altora, sa tradam, sa parvenim.

„In ciuda unei pareri superficiale, generalizate, atent intretinute de diavolul insusi, cele mai rele placeri si grave pacate sunt cele pur spirituale, NU cele trupesti: placerea de a-i devora prin intrigi si critici pe ceilalti, de a te purta despotic inclusiv in numele Domnului, de a corupe si strica viata altora, de a inmulti abil raul, de a murdari, trada si minti pentru a parveni. Cortegiul rautatii e nesfarsit. In fruntea lui merg perversele placeri ale puterii strivitoare si ale urii distrugatoare. Viciul originar, radacina tuturor relelor care creste in sus este mandria. Trufia. Autostrada cu sens unic si multe benzi catre toate celelalte pacate.


Starea de spirit otravita de ura colcaitoare, total opusa puritatii transparente si iubitoare a lui Dumnezeu. Diavolul ne joaca pe degete ca pe niste inerte marionete dupa ce ne seduce cu propria noastra imagine trucata, ahtiata de vizibilitate si slava desarta, adica de vidul camuflat in „importanta”. Propulsati de intuneric, ne lansam orbeste in goana dupa laude, like-uri, onoruri, justificari ale oricarei de noi comise erori sau orori, ale minciunii si mintirii de sine. Intrucat meritam, desigur, nesfarsit mai mult decat ni se ofera cu zgarcenie si nerecunostinta. Dumnezeu nu e drept, ceilalti nici atat. Nimeni nu ne merita. Ingratitudinea e aerul care, lipsit de orice stima, ne inconjoara”, arata purtatorul de cuvant al BOR.

Reclama

„Mandria este in mod fundamental competitiva prin chiar natura ei pe cand celelalte pacate nu sunt competitive decat in mod accidental.

Mandriei, faptul de a poseda ceva nu-i provoaca nicio placere, ci numai faptul de a poseda mai mult decat cel de alaturi. Comparatia este cea care te face mandru. Esti mandru nu pentru ca esti bogat, inteligent sau aratos, ci pentru ca esti asa doar prin comparatie cu altii pe care savurezi sa-i privesti de sus, lasandu-i in urma.

Fireste ca atata timp cat privesti de sus, nu poti vedea ce este deasupra ta, adica pe Dumnezeu, de care mandria te priveaza radical”, spunea scriitorul britanic C. S. Lewis. Acesta a devenit cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievala, apologiile crestine, lucrarile de critica si romanele de fictiune.

Reclama
Continua sa citesti

hot news