Acasă Comentariul zilei Moise Guran prevesteste DEZASTRUL in toata tara, dupa alegeri!

Moise Guran prevesteste DEZASTRUL in toata tara, dupa alegeri!

16

Jurnalistul Moise Guran face o analiză a alegerilor locale din 2016 susține că două vor fi problemele pentru cei de la PNL, care au avut parte de un dezastru în Capitală. PSD s-a plasat foarte bine pentru câștigarea parlamentarelor din toamnă, iar pentru opoziție, Nicușor Dan are potențialul de a deveni principalul rival al PSD.

”1.DNA-ul l-a pus pe Ludovic Orban sub acuzare pe 11 aprilie. Rețineți data. Imediat Orban și-a anunțat retragerea din cursă, pe scările DNA, fără să se mai consulte cu nimeni. Dar câțiva inițiați (din conducerea partidului) știau că nu mai era nevoie să se consulte cu nimeni. Decizia se luase înainte de asta, fără legătură cu șpaga pentru cele două televiziuni, care șpagă e posibil să nu se mai fi dat tocmai pentru că Orban nu mai avea de ce să-și facă campanie. Retragerea sa urma să fie anunțată în săptămâna următoare și cred că se și știa și de încercarea cu Marian Munteanu. Coincidență sau nu (să spună Atanasiu dacă e coincidență) cam pe când PNL trebuia să-l retragă oficial pe Orban, făcându-și astfel harakirii la București, PSD a retras-o din cursa pentru Cluj pe Aurelia Cristea (doamna devenită populară cu legea anti-fumat) singurul candidat care i-ar fi putut pune probleme lui Boc. Asta se întâmpla pe 15 aprilie.

2. Deși era clar că doar rămânerea sa în cursă până la final îi garantează victoria Gabrielei Firea, Predoiu nu s-a predat. Eu cred că n-a fost lăsat să o facă. Predoiu e un tip civilizat, dar nu urlă autoritatea în el.

3. Înnoirea PNL prin prezentarea în alegerile locale cu candidați care să respecte criterii de integritate (să n-abă probleme cu legea și să nu fi fost traseișiti) a eșuat lamentabil. Pentru că așa fusese setingul. Mircia Gutău la Vâlcea, George Scripcaru la Brașov, Dorin Florea la Târgu Mureș (probabil nu și Romeo Stavarache la Bacău) toți aceștia au fost candidați independenți, dar în fapt au fost candidați PNL. Acuma, ei poate au crezut că lumea-i proastă. Sigur că cei mai mulți dintre aceștia vor câștiga primăriile pe modelul Oprescu. Dar, pe general, PNL n-a reușit să păcălească pe nimeni. Vai de integritatea lor!

4. Inactivitatea din ultimul an și jumătate a lui Klaus Iohannis a fost un alt factor important ce explică parțial prăbușirea PNL. Ridicat pe valul de simpatie inexplicabilă față de Iohannis în 2014 (în fond acesta nu făcuse chiar nimic meritoriu) PNL s-a prăbușit o dată cu acesta, recepționând direct toate ironiile și răutățile de pe internet la adresa președintelui-ficus. Acum nici Iohannis nu știe ce să mai facă cu PNL, nici PNL-ului nu-i e clar dacă îl ajută cumva că a câștigat prezidențialele din 2014 cu Iohannis. Cert este că decuplarea PNL de Iohannis (evident prin aruncarea urgentă a celor doi lideri teleghidați) devine critică pentru supraviețuirea PNL și evitarea unui scenariu de tip PNȚ-cd. PNL trebuie să-și găsească urgent un lider, unul singur, serios, reprezentativ și, dacă se poate, unul care să nu fi trecut pe la DNA.

5. Așa cum anticipam, votul politic (cel de la consiliile județene) profilează victoria în toamnă a PSD cu peste 50%. Cu sau fără Tăriceanu și UNPR, nu contează. Și nu, USB-ul lui Nicușor Dan nu va putea salva România de la asta în 2016. Poate obține cel mult un rezultat care să îl așeze ca principală forță de opoziție și să o poziționeze pentru 2020. N-aș zice că PNL e mort și îngropat, nu încă, fie și pentru motivul că scenariul PNȚ s-a produs după ce PNȚ a făcut țara praf fiind la guvernare. PNL nici nu e la guvernare, e adevărat că a fost până în 2014 alături de PSD, dar, să fim serioși, nici opoziție n-a știut să facă. Vai de steaua lor! Citește mai departe AICI

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos