19.9 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăACTUALITATEMoment istoric: Bisericile Ortodoxe se intalnesc in Grecia, pentru Marele si Sfantul...

Moment istoric: Bisericile Ortodoxe se intalnesc in Grecia, pentru Marele si Sfantul Sinod! Rusia SE RUPE de restul Bisericii!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Bisericile Ortodoxe se întrunesc astăzi în Insula grecească Creta pentru a participa la Sfântul şi Marele Sinod al Ortodoxiei, un eveniment pregatit de peste 50 de ani. Liderii ortodocşi nu s-au mai reunit într-un Mare Sinod de la schisma din 1054 dintre Roma şi Constantinopol. Dar reuniunea, care ar fi vrut să dea un mesaj de unitate, este marcată de absenţa a patru biserici, printre care şi cea a Rusiei care, demografic, reprezintă aproape jumătate din comunitatea ortodoxă.

Aproximativ 250 de ierarhi ordodocşi urmează să discute şi adopte în Sinodul din Creta o serie de documente privitoare la misiunea comună a ortodoxiei astăzi. Documentele au fost alaborate în cadrul unor întruniri inter-ortodoxe în ultimii 50 de ani şi privesc relaţiile dintre bisericile ortodoxe între ele şi ale ortodoxiei cu restul lumii creştine şi necreştine. Deşi la ultimele întâlniri pregătitoare capii bisericilor ortodoxe au căzut de acord că este nevoie de întrunirea Sinodului, cu câteva zile înainte de eveniment, dintre cele 14 biserici ortodoxe autocefale patru patriarhii au anunţat că nu participă.

Este vorba de bisericile ortodoxe ale Bulgariei, Antiohiei, Georgiei şi Rusiei. Acestea sunt nemulţumite de faptul că amendamentele lor la documentele sinodului nu au fost luat în seamnă de Patriarhia de Constantinopol, convocatoarea întrunirii. Astăzi va avea loc în Creta o primă întâlnire a celor 10 capi de biserici ortodoxe participante, iar duminică, de sărbătoarea Pogoririi Duhului Sfânt, aceştia vor sluji Liturghia împreună.
Biserica Ortodoxă Română este reprezentata de o delegaţie de 25 de ierarhi, condusă de Patriarhul Daniel.

Ultimele stiri