Acasă Olt Moment ISTORIC: Un judet al Romaniei isi schimba numele! Vezi cum o...

Moment ISTORIC: Un judet al Romaniei isi schimba numele! Vezi cum o sa se numeasca!

Un grup de inițiativă, format din reprezentanții unor asociații, ai autorităților județene și locale, dar și parlamentari din toate partidele, s-a reunit sâmbătă la Caracal pentru a propune adăugarea la numele județului Olt a denumirii de Romanați, ca și reparație istorică.

Din grupul de inițiativă fac parte reprezentanții unor asociații din Caracal, dar și prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, președintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul din Caracal, Liviu Radu, viceprimarul Octavian Stănescu, alături de senatorii Paul Stănescu, Renică Diaconescu( ambii PSD), Simina Mirea (PNL) și deputații social-democrați Florin Iordache, Marius Iancu, Alexandru Stănescu și Dan Ciocan.

Senatorul Paul Stănescu a afirmat că modificarea numelui județului în Olt-Romanați ar întări identitatea sa cultural-istorică.

”Vreau ca această întâlnire să nu fie politică sub nicio formă, ci una civică. De aceea am invitat și toți parlamentarii de Olt, senatori și deputați din toate partidele. Au venit o parte, dar cu toții sunt de acord cu demersul nostru. Ceea ce am început noi astăzi este un proiect care ne-am dori să aibă o finalitate. Totul a pornit de la o idee care s-a propagat în mintea multora dintre noi. Nu vrem să schimbăm denumirea județului Olt, ci să adăugăm și Romanați. Eu cred este o chestiune profundă să facem acest lucru pentru că, în primul rând, vorbim de o reparație morală pentru toți cei care au locuit într-un județ cu o istorie importantă, atestat în 1496, pe timpul domnitorului Radu cel Mare. Eu cred că identitatea cultural-istorică a județului nostru se va întări foarte mult”, a afirmat parlamentarul, conform Gândul.

El a adăugat că schimbarea nu îi va afecta pe cetățeni, în sensul că aceștia nu vor fi nevoiți să-și schimbe actele de identitate sau numerele de înmatriculare ale autoturismelor.

Județul Romanați a fost o unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României, aflată în regiunea istorică Oltenia.

Reședința județului era orașul Caracal. Județul se afla în partea sud-vestică a României Mari, în sud-estul regiunii Oltenia. Județul se învecina la vest cu județul Dolj, la nord cu județul Vâlcea, la est cu județele Olt și Teleorman, iar la sud cu Bulgaria. Cuprindea partea de sud-est a actualului județ Dolj, partea central-sudică a actualului județ Olt și o mică parte din sud-vestul județului Teleorman de astăzi (comuna Islaz). Județul a fost desființat odată cu reforma administrativă din 6 septembrie 1950.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentEditorial SAVUROS! Plesu il compara pe Tariceanu cu ”Marele Lache” al lui Caragiale!
Articolul următorVIDEO – N-ai vazut asa ceva! Cum isi protejeaza fermierii din Dabuleni pepenii sa nu inghete!