10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATEMoscova si-a anuntat clar intentiile: Ce va face Putin cu teritoriile ocupate...

Moscova si-a anuntat clar intentiile: Ce va face Putin cu teritoriile ocupate din Ucraina

in:

Stiri pe acelasi subiect

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Vladimir Putin ar putea ataca Europa in 2024 sau 2025

O sursa de incredere de la una dintre agentiile...

Ce granite va avea Ucraina dupa incheierea ‘operatiunii speciale militare’ ruse depinde de decizia cetatenilor acestei tari, a declarat presedintele Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de agentia de presa Interfax, citata de Agerpres.

„Aceasta sarcina revine Ucrainei si cetatenilor sai”, a spus Volodin intr-un interviu acordat joi postului de radio apartinand publicatiei Komsomolskaia Pravda.

In continuare, Volodin, un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, a explicat ce intelege prin aceasta.

In primul rand, el a reiterat una din tezele Kremlinului, potrivit careia in 2014 in Ucraina a avut loc o lovitura de stat, nu o miscare populara de contestare a regimului presedintelui Viktor Ianukovici.

„Ca urmare a acestei lovituri de stat, Crimeea s-a separat de Ucraina. Cetatenii, in conformitate cu toate cerintele si normele internationale, au decis ca vor sa traiasca in componenta Federatiei Ruse”, a afirmat Volodin, omitand sa specifice ca, inaintea referendumului din Crimeea pe tema separarii de Ucraina, peninsula fusese ocupata de militari rusi fara insemne, asa-numitii ‘omuleti verzi’, potrivit media de la Kiev.

De asemenea, „republicile populare Donetk si Lugansk au decis sa se separe de Ucraina si sa devina independente”, a adaugat seful Camerei inferioare a legislativului rus.

„Apoi, vedeti procesele care au loc astazi in vestul Ucrainei, multe persoane au primit pasapoarte de cetateni ai Poloniei, Ungariei… Ce decizie vor lua ei? Poate ca vor dori sa traiasca in componenta altor state si nu in Ucraina?”, a spus Volodin, sugerand ca frontierele Ucrainei depind de decizia cetatenilor acestei tari.

Separat, presedintele Dumei de Stat a afirmat ca Rusia ar putea recurge la arma nucleara doar ca raspuns la un atac nuclear, excluzand posibilitatea unui atac nuclear preventiv din partea Moscovei, potrivit site-ului Dumei, duma.gov.ru.

„Doctrina militara rusa prevede utilizarea armei nucleare ‘doar ca raspuns’ la un atac similar impotriva tarii”, a declarat Volodin in acelasi interviu pentru Komsomolskaia Pravda.

„In ceea ce priveste Federatia Rusa, noi avem in vedere doar posibilitatea de a raspunde (cu un dispozitiv nuclear) la un atac punctual”, a mai spus el, adaugand: „pentru noi este doar un raspuns, in cadrul apararii”. „Daca ne ataca, noi raspundem”, a insistat el.

In ultimele zile, televiziunea de stat rusa a incercat sa faca utilizarea armelor nucleare mai acceptabila pentru public, potrivit AFP.

„De doua saptamani auzim la televizor ca ar trebui deschise silozurile nucleare”, a declarat marti Dimitri Muratov, redactor-sef al unui jurnal rus independent si laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Rusia si-a plasat fortele nucleare in alerta maxima la scurt timp dupa ce a trimis trupe in Ucraina la 24 februarie. Vladimir Putin a amenintat ca Rusia va raspunde printr-un atac „fulgerator” la orice ingerinta strategica la ceea ce se intampla in prezent in Ucraina, scena unei campanii militare ruse de peste doua luni, conform agentiei de presa franceze.

Ultimele stiri