Acasă Finante Mugur Isarescu: Evolutia raportului dolar/euro a influentat cel mai mult inflatia

Mugur Isarescu: Evolutia raportului dolar/euro a influentat cel mai mult inflatia

31

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei ( BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca evolutia raportului dolar/euro a avut cea mai mare influenţă asupra inflaţie.

Aceasta, pe calea preţului petrolului, a amplificat inflaţia în creşterea de preţuri din lunile de vară. Având în vedere nivelul la care a rămas rata de referinţă, de politică monetară, 5,25% inclusiv în perioada în care inflaţia a fost scăzută, având în vedere nivelul rezervelor minime obligatorii precum şi întăririle de politică monetară în sens larg prin gestionarea adecvată, în sens că atunci când a fost cazul şi presiunile pe curs s-au amplificat, noi practic am restricţionat masa monetară, având în vedere toate aceste elemente. Pot spune că politica monetară a rămas adecvată pentru momentul actual şi încă este adecvată”, a explicat Isarescu.

Oficialul BNR sustine ca politica monetară în sens larg este adecvată, condiţiile sunt adecvate.” Nu am sărit într-un picior când inflaţia a coborât la 2% să coborâm şi noi agresiv rata dobânzii. Noi am zis că reducerea este statistică, reducerea ratei inflaţiei are şi un efect statistic, şi tot pe bază statistică va fi revenirea. Este adevărat că revenirea este mai puternică decât am anticipat noi şi se leagă de condiţiile agricole din acest an dar şi de tensiunile din vară care au influenţat piata valutară de la Bucureşti”, a explicat guvernatorul BNR.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos