11.5 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăEconomieFinanteRomania trebuie sa faca parte din Uniunea Bancara

Romania trebuie sa faca parte din Uniunea Bancara

in:

Stiri pe acelasi subiect

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, este de parere ca procesul prin care România poate face din Uniunea Bancară este inevitabil. El nu depinde insa doar de BNR, ci si de Guvern şi Parlament.

“Noi credem că procesul s-a declanşat extrem de rapid, mai rapid decât am fi anticipat în primăvară sau în vară. Cred că trebuie să facem parte din el (Sistemul Unic de Supraveghere Bancară în zona Euro). Maniera în care vom face parte din el nu depinde numai de noi, depinde de etapele care se vor contura, dar şi de negocierile dintre state. Credem că procesul este inevitabil şi rapid. Am avut o primă discuţie astăzi , 27 septembrie a.c. în Consiliul de Administraţie pe această temă, dar poziţia României nu depinde numai de Banca Naţională. Depinde şi de Guvern, depinde şi de Parlament. Este posibil să avem parte de legiferări noi la nivel comunitar, la nivel de ţară, de transformări. Vedem acest lucru ca un proces şi vă vom ţine la curent cu ceea ce considerăm noi important”, a declarat Isarescu.

Comisia Europeană a prezentat, în urmă cu două săptămâni, un proiect pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancară în zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Băncii Centrale Europene (BCE), în timp ce Autoritatea Bancară Europeană va garanta coerenţa reglementărilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE. În acelaşi timp, Parlamentul European , Consiliul European şi Eurogroup, forumul miniştrilor de Finanţe din zona euro, vor asigura exercitarea controlului democratic asupra activităţilor de supraveghere ale BCE.

 

Ultimele stiri