Acasă Vorba zilei Multumesc lui Dumnezeu pentru ca intotdeauna mi-a oferit o a doua sansa...

Multumesc lui Dumnezeu pentru ca intotdeauna mi-a oferit o a doua sansa spre a face lucrurile mai bine decat prima data – Winston Churchill

416

Sir Winston Leonard Spencer Churchill (n. 30 noiembrie 1874 – d. 24 ianuarie 1965) a fost un om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit in Al Doilea Razboi Mondial. Deseori apreciat ca fiind unul din cei mai mari lideri de razboi ai secolului, a servit ca prim-ministru in doua mandate (1940-1945) si (1951-1955). A fost ofiter in Armata Britanica, istoric, scriitor si artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (in 1953) si a fost prima persoana care a primit titlul onorific de Cetatean de Onoare al Statelor Unite.

Churchill s-a nascut in familia aristocrata a Ducilor de Marlborough. Tatal sau, Lord Randolph Churchill, a fost un politician carismatic care a indeplinit functia de ministru de finante. Mama sa, Jenny Jerome, a fost o americanca care avea o pozitie sociala importanta. Ca tanar ofiter de armata, a participat la batalii din India Britanica, Sudan si la Al Doilea Razboi al Burilor. A fost corespondent de razboi si a scris carti despre acestea.

Fiind in prim planul politicii britanice pentru cincizeci de ani, a detinnut mai multe functii politice si ministeriale. Inainte de Primul Razboi Mondial, a indeplinit functiile de Presedinte al Comisiei de Comert, Ministru al Afacerilor interne si Prim Lord al Admiritati in cabinetul liberal al lui Asquith. A continuat in pozitia de Prim Lord al Admiritati pana la Campania Gallipoli. A luptat putin pe Frontul de vest, la comanda celui de-al 6-lea batalion al Infanteriei. S-a intors in guvern ca Ministru al Munitiilor,secretar de stat pentreu razboi si secretar de stat al aviatiei. Dupa razboi, Churchill a fost din nou numit ministru de finante intre anii 1924–1929 in gurvernul conservator al lui Baldwin, luand in anul 1925 decizia ca lira sterilina sa redevina convertibila in aur, la fel cum era dupa razboi, care a pus o presiune deflationista pe economia Marii Britanii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos

1 COMENTARIU