Cerul Siriei este impartit intre dronele, elicopeterele si avioanele americane care bombardeaza locatiile Statului Islamic, dar si pozitiile regimului al Assad si fortele aeriene rusesti si siriene care ataca rebelii opozitiei libere, dar si tinte apartinand ISIS, scrie Oreste Teodorescu.
Este foarte probabil ca, la un moment dat aceste forte beligerante, care momentan actioneaza in paralel, sa se intersecteze asa cum scrie Daily Mirror:
„Este imposibil să raţionalizezi un spaţiu aerian atât de complex”, tinând cont de intensitatea traficului aerian, există îngrijorări reale că un avion ar putea fi doborât dintr-o neînţelegere catastrofică. Asta înseamnă că am putea fi la câteva secunde de o escaladare bruscă a situaţiei, ceea ce ne-ar duce în pragul războiului”.
Specialistii militari si observatorii civili aflati in zonele de conflict siriene afirma chiar ca unele avioane ale SUA au fost obligate sa abadoneze tintele pentru a evita avioanele ruseşti. Imaginile radar din centrul de comandă al SUA din Qatar arata ca aparatele americane F-16 si cele ruseşti Su-34 au zburat „aripa langa aripa”.
Citeste si:
Va disparea Siria de pe fata Pamantului! Ce lasa in urma trecerea lui Putin si Obama pe acest taram?
Situatia se complica si cu portavionul chinezesc Lianoning aflat in largul coastelor siriene, de pe care avioanele avioanele J-15 pot decola si ataca tinte, in stransa colaborare cu fortele rusesti. Este evident ca o eroare cat de mica ar putea conduce la un incident diplomatic catastrofal.
Rusia vrea sa-si extindă influenta in regiune, mai ales in randul musulmanilor siiti din Irak şi Iran,aflati in razboi de moarte cu extremistii sunniti din Statul Islamic. Iranul a permis Rusiei sa-i folosească spaţiul aerian, si astfel doua aliante rivale s-au format in Orientul Mijlociu, amintind de inceputurile celui de-al Doilea Razboi Mondial.