12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiVa disparea Siria de pe fata Pamantului! Ce lasa in urma trecerea...

Va disparea Siria de pe fata Pamantului! Ce lasa in urma trecerea lui Putin si Obama pe acest taram?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Prinsa la mijloc, intre doua dintre cele mai mari forte de pe Pamant, Siria pare predestinata pieirii. Rusia si SUA invoca zilnic argumente legate de terorism, ISIS si dictatori, insa niciunul nu vorbeste despre viitorul unei tari distrusa din temelii.

Rusia are o baza militara navala la Latakia, unde se afla Flotila a V-a. De la inceputul revolutiei Siriene, principala ingrijorare a Kremlinului a fost sa nu piarda accesul la singurul port care nu ingheata niciodata iarna, dar mai ales ca nu cumva, prin rasturnarea regimului al Assad sa ramana fara singurul client si aliat al sau in Orientul Mijlociu, dupa prabusirea URSS.

Exact aceleasi considerente au condus la anexarea Crimeei in 2014: accesul la bazele navale ucrainiene si folosirea culoarelor din Marea Neagra care sa intareasca prestigiul Rusiei. Asadar, o baza navala in estul Mediteranei combinata cu modernizarea si dezvoltarea Flotei Marii Negre ar putea echilibra balanta de putere fata de statele membre NATO.

Specialistii in geostrategie sustin ca actiunile Rusiei din Ucraina si Siria nu pot fi disjunse, ele mascand acelasi unic obiectiv: subminarea pozitiei dominante a SUA. Obiectivul geopolitic al lui Putin este sa demonstreeze ca Moscova poate juca la acelasi nivel cu Washingtonul.


Citeste si:

Uniunea Europeana SPUNE STOP! ”Rusia FINANTEAZA fluxul de imigranti sirieni catre Europa!”

Dupa ce si-a extins granitele, Rusia incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana!

Rusia a BOMBARDAT civili NEVINOVATI in Siria! SUA si statele europene II SOMEAZA sa inceteze!


Daca in cazul Ucrainei, rusii au reusit sa-si impuna, pana acum dezideratele de extindere a puterii, prestigiului si a influentei internationale, in Siria jocul de sah cu autoritatile americane se anunta mult mai lung si evident, mai dificil. In timp ce americanii cred ca solutionarea crizei siriene este eliminarea de la putere a clanului lui Bashar al Assad, acuzat ca si-a atacat propriul popor cu gaz sarin, rusii considera ca singurul capabil sa stavileasca expansiunea ISIS este acelasi presedinte sirian.

In timp ce americanii finanteaza si sustin logistic si militar opozitia libera siriana, rusii ii livreaza lui al Assad sisteme antiaeriene S-300, desi toata lumea stie ca ISIS nu detine forte aeriene, si atunci singura explicatie ar fi ca acestea sunt destinate protejarii regimului Assad de atacuri aeriene americane sau ale NATO.

Poate cea mai puternica dovada in acest sens este faptul ca doar 10% din atacurile lansate de aviația rusa si de Flotila Marii Caspice au vizat tinte aflate in teritoriul controlat de statul islamic. Restul de 90% i-au vizat pe rebelii care se opun regimului lui Assad, printre care și factiuni sprijinite de Statele Unite.

Deci,  interventia  ruseasca in Siria vrea sa dovedeasca Statelor Unite ca Rusia e un actor international de care  trebuie sa se tina cont. Atacurile asupra rebelilor susținuți de Washington transmit și mesajul ca a venit vremea ca SUA si Rusia sa discute de la egal la egal.  Pe de o parte Kremlinul vrea ca sa i se recunoasca statutul putere internationala, iar pe de alta parte doreste sa deblocheze relația diplomatica , „inghețata” de criza din Ucraina.  Intentia aceasta este reliefata evident de coordonarea intervenției din Siria cu discursul lui Vladimir Putin din Adunarea Generală a ONU.

Oare Statele Unite au nevoie de cooperarea Rusiei pe temele de interes comun? Se pare ca Washington-ul nu vede in Kremlin un egal, fapt subliniat in nenunarate randuri  de presedintele american Barack Obama: „Dl Putin a trebuit să intervină în Siria nu dintr-o poziție de forță, ci din slăbiciune, deoarece clientul său dl Assad se prăbușea. Și nu era îndeajuns să trimită bani și armament pentru a-l sprijini, acum  trebuie să trimită avioane și piloți. Și eu nu consider că  ar fi formulat un plan și că restul comunității internaționale îl consideră viabil pentru că acolo  e un vid de putere – iar eu nu am văzut coaliția de 60 de state  să-l sprijine după discursul de la ONU. Iran și Assad sunt coaliția dlui Putin în acest moment. Restul statelor lumii fac parte din coaliția noastră… Dl Putin a preluat puterea când economia Rusiei era în creștere și încercau să o diversifice, și ca o consecință a conducerii sale luminate economia s-a contractat cu 4 procente în acest an. Sunt izolați în cadrul comunității internaționale și sunt ținta unor sancțiuni economice aplicate nu numai de noi ci și de cei mai apropiați parteneri economici ai lor. Aliații lor din Orientul Mijlociu erau Libia și Siria – dnii Gaddafi și Assad – iar statele respective acum se prăbușesc. Iar în momentul de față a trimis  forțe pentru a-l sprijine pe Assad riscând astfel să alieneze întreagă comunitate sunnită„,  a declarat Obama pe 2 octombrie 2015.

Pe 29 septembrie, la Adunarea Generala ONU, Vladimir Putin a spus: „Noi credem ca este o greșeală enormă refuzul de a coopera cu guvernul și armata Siriei, care luptă curajos împotriva terorismului. Trebuie să recunoaștem în sfârșit că numai forțele președintelui Assad și milițiile kurde luptă într-adevăr împotriva statului islamic și celorlalte organizații teroriste din Siria.

Asadar, oare cine va castiga partida de sah jucata pe tabla Siriei? Sau va fi remiza?

Ultimele stiri