16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăStirea zileiNici vaccinul antigripal nu mai e ce-a fost! Eficacitatea a fost de...

Nici vaccinul antigripal nu mai e ce-a fost! Eficacitatea a fost de 20-30% in 2016!

in:

Stiri pe acelasi subiect

S-a declarat epidemie de rujeola la nivel national!

Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel...

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din...

O mutatie suferita de vaccinul antigripal pune sub semnul indoielii eficacitatea tratamentului impotriva gripei.
Cercetatorii sustin ca doar 20-30% dintre persoanele care s-au vaccinat in anul 2016 ar fi fost cu adevarat ferite de efectele gripei.

Potrivit unui studiu publicat in revista Academiei americane de stiinte (PNAS), specialistii in virusologie cred ca explicatia cea mai plauzibila pentru protectia redusa ar fi o mutatie suferita de tulpina H3N2, dominanta in 2016.
Vaccinul pentru sezonul 2017-2018 este similar cu cel de anul trecut, ceea ce previzioneaza un sezon ”dificil daca va fi din nou dominat de virusul H3N2”, explica Scott Hensley, profesor la facultatea de medicina Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, autorul principal al cercetarii si care, cu toate acestea, recomanda vaccinarea.

Vaccinul din 2016 a fost ”actualizat” pentru a include si noua versiune a proteinei mutante, dar fara prea mare succes, a precizat acesta.

Cea mai mare parte dintre proteinele virale din vaccinuri sunt extrase din virusurile cultivate in oua de gaina. Doar o mica parte dintre vaccinuri este produsa cu ajutorul culturilor celulare, mai rapide si mai flexibile.

Scott Hensley si echipa sa au constatat ca proteina mutanta a virusului H3N2 nu se dezvolta corespunzator in culturile insamantate in oua.

Cercetatorii au demonstrat ca anticorpii produsi la dihori, animale pe care se fac teste pentru vaccinul antigripal, cat si la oamenii expusi virusului produs pe culturi de oua, neutralizeaza cu dificultate virusul H3N2 din circulatie.

In schimb, anticorpii pentru noua proteina mutanta produsi in culturile celulare au fost eficace, a subliniat acesta.

”Experimentele noastre sugereaza ca antigenii virusului gripal cultivat in alte sisteme decat pe oua sunt probabil mai apti pentru a declansa o reactie imunitara care sa produca anticorpi capabili sa neutralizeze virusul H3N2”, explica profesorul Hensley.

”Datele noastre sugereaza ca ar trebui sa investim in noi tehnologii care sa permita cresterea productiei de vaccinuri antigripale obtinute prin tehnologii diferite decat cea pe baza de oua”, a subliniat acesta.

”Intre timp, toata lumea ar trebui sa se vaccineze in fiecare an impotriva gripei deoarece chiar si o protectie limitata impotriva virusului H3N2 este mai buna decat nimic”, recomanda omul de stiinta.

sursa: AGERPRES

Ultimele stiri