15.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomieNOUL COD FISCAL – Platim taxe si impozite chiar daca NU AVEM...

NOUL COD FISCAL – Platim taxe si impozite chiar daca NU AVEM NICI UN VENIT! Daca nu platesti, te executa SILIT!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Toti romanii care nu inregistreaza venituri vor fi obligate sa depuna de anul viitor la ANAF o declaratie prin care Fiscul le va stabli ce suma au de platit pentru contributia pentru sanatate, potrivit noului Cod Fiscal. Obligativitatea depunerii declaratiei va atrage dupa sine si sanctiuni, nefiind exclus ca Fiscul sa ajunga chiar la executari silite.

Acestea vor trebui sa plateasca lunar CASS, in valoare de 5,5% din salariul minim brut pe tara. Adica 66 de lei pe luna, respectiv 792 de lei pe an, in conditiile in care acea persoana nu incaseaza niciun ban. Contributia este calculata in functie de salariul minim brut de 1.200 de lei, anuntat de autoritati pentru 2016. Exceptie fac, printre altii, elevii si studentii in varsta de pana la 26 ani, femeile insarcinate, lauzele si persoanele cu handicap.

In varianta Codului Fiscal promulgata luni de presedintele Klaus Iohannis, ce va fi aplicat din 2016, se prevede, la articolul 180 alin (1), obligatia clara a persoanelor fizice fara venituri de a plati CASS, scrie realitatea.net.


Citeste si:

Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal. Ce schimbari intervin

Nu e bun, refaceti-l! Presedintele Iohannis a retrimis Parlamentului Codul Fiscal!


„(1) Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, datoreaza, lunar, contributie de asigurari sociale de sanatate si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie. (2) Contributia prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si se datoreaza pe toata perioada in care sunt incadrate in aceasta categorie”, se arata in noul Cod Fiscal.

Obligatia platii CASS de catre persoanele fara venituri exista si in acest moment. Aceasta nu apare clar in Codul Fiscal in vigoare, ci reiese din Legea privind reforma in domeniul sanatatii.

In prezent, in cazul in care o persoana nu s-a asigurat desi avea aceasta obligatie, va trebui sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, pentru aceasta datorandu-se si majorari de intarziere daca persoana nu a realizat alte venituri impozabile in ultimii 5 ani ori, in cazul in care in termenul de prescriptie de 5 ani persoana a realizat si venituri impozabile si a avut si perioade fara venituri, persoana trebuie sa achite contributia la sanatate retroactiv pentru toata perioada in care nu a realizat venituri in ultimii 5 ani precum si penalitati de intarziere aferente.

Ultimele stiri