Grup Feroviar Roman si Transferoviar Grup, doua din cele mai mari companii romanesti din domeniul transportului feroviar, sunt interesate de privatizarea CFR Marfa, a anuntat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
„Din cate stiu eu, cele doua companii si-au manifestat interesul pentru privatizarea CFR Marfa, au avut astfel de discutii cu consultantul in procesul de privatizare. La CFR Marfa am pus manageri performanti si vreau sa arat ca, sub mandatul lui Relu Fenechiu, CFR Marfa isi reduce pierderile. In mai putin de jumatate de luna am reusit sa castigam doua contracte in detrimentul unor firme private dupa ce timp de doi ani compania nu a mai castigat un contract”, a spus ministrul Transporturilor.
Ministrul a precizat ca are incredere in noul manager al companiei CFR Marfa, Alexandru Draghici, si in noul presedinte al Consiliului de Administratie de la CFR Calatori, Alexandra Gatej, chiar daca aceasta a fost consilier al presedintelui Traian Basescu. El a explicat ca acesti manageri nu trebuie sa asculte de ministru, ci sa fie profesionisti.
„Cred ca doamna Gatej ar fi putut avea un handicap si nu o influenta daca ne gandim la scurta perioada in care a avut o colaborare cu presedintele Basescu. Eu nu am apreciat-o pe doamna Gatej nu dupa aceasta actiune apropiata de politic a dumneaei, ci doar dupa ceea ce scrie la CV-ul dansei si la ce a facut in compania unde a fost director si in care a coordonat diviziile din opt state”, a explicat Relu Fenechiu.
Valoarea de piata a CFR Marfa va fi stabilita in cadrul procesului de evaluare care se va finaliza la sfarsitul lunii martie.
Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa ‘CFR Marfa’ – S.A. este o societate comerciala la care Statul roman detine 100 % din capitalul social, care functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor si este, la ora actuala, cel mai mare operator de transport feroviar de marfa din Romania. CFR Marfa este o societate aflata pe lista intreprinderilor publice monitorizate in cadrul acordului cu Fondul Monetar International (FMI).
Urmare a ultimelor negocieri dintre Guvernul Romaniei si misiunea comuna a FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, derulate la inceputul anului 2013, au fost stabilite noile conditii pentru privatizarea CFR Marfa S.A. in cadrul unui calendar cu termene ferme, care presupune aprobarea strategiei de privatizare pentru vanzarea unui pachet majoritar de actiuni din capitalul social al companiei catre un investitor strategic, pana la inceputul lunii februarie 2013, dar si semnarea contractului cu ofertantul castigator pana la la sfarsitul lunii mai 2013.
Strategia de privatizare a fost avizata in CSAT, a parcurs toate etapele procesului de transparenta decizionala prevazuta de legislatia in vigoare (fiind dezbatuta cu partenerii sociali si societatea civila) si ulterior a fost adoptata de Guvern.
In momentul de fata in cadrul SNTFM ‘CFR Marfa’ SA a fost implementat managementul privat.
CFR Marfa SA dispune de un parc de material rulant alcatuit din 39.000 de vagoane din care 23.000 de vagoane utilizate in mod curent si 900 de locomotive. Societatea are un numar de aproximativ 9.000 de angajati.
Guvernul a aprobat, in 13 februarie, strategia de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa ‘CFR Marfa’ SA. Documentul propune vanzarea unui pachet majoritar de actiuni unui investitor strategic sau unui consortiu format din investitori strategici si financiari. Selectia investitorului se va realiza prin metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, si anume negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante urmata de licitatie cu oferta in plic, conform legislatiei in vigoare.
Sursa: agerpres.ro