Acasă Politica Oficial european: Criza politica din Romania a blocat aderarea la Schengen

Oficial european: Criza politica din Romania a blocat aderarea la Schengen

33

Indoielile cu privire la vointa Guvernului roman de a respecta statul de drept, manifestate in special de Germania, Olanda si Belgia, au constrans presedintia cipriota a UE sa anuleze o reuniune consacrata aderarii la Schengen, a declarat ieri o sursa diplomatica de la Bruxelles.

 

„Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne de miercuri de la Bruxelle, dar trei tari – Germania, Olanda si Belgia – au anuntat ca se opun acestei aderari din cauza situatiei politice din Romania”, a explicat un diplomat. „Agenda a devenit inconsistenta si dintr-o data nimic nu mai justifica reuniunea ministrilor”, a subliniat unul dintre omologi. Reuniunea ministrilor Justitiei prevazuta pentru ziua urmatoare a fost, de asemenea, anulata.

 

Presedintia cipriota a anuntat saptamana trecuta anularea celor doua reuniuni, dar nu a comunicat acest lucru presei. Discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei a fost prevazuta pentru urmatoarea reuniune a ministrilor de Interne din cadrul UE din octombrie, dar „subiectul nu este inca definitivat si nu va fi luata nicio decizie pana anul urmator”, a marturisit un diplomat sub acoperirea anonimatului.

 

Sustinerea acestei aderari in cadrul Comisiei Europene este din ce in ce mai discreta si nimeni nu mai pledeaza de acum pentru accelerarea luarii de decizii, a subliniat el. Aderarea Bulgariei este legata de cea a Romaniei, iar Sofia este, in consecinta, victima criticilor emise de membrii Schengen la adresa Bucurestiului.

 

In plus, Olanda va astepta raportul suplimentar MCV privind situatia din Romania inainte de a reanaliza, in 2013, posibilitatea integrarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen, a anuntat, ieri, Guvernul olandez.

 

Potrivit unui document trimis de Guvernul olandez Parlamentului, intrucat raportul suplimentar al Comisiei Europene privind situatia din Romania va fi prezentat la sfarsitul anului, dezbaterea privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi amanata pana in 2013, conform site-ului bulgar Novinite.com.

 

Guvernul olandez considera ca Romania si Bulgaria inca nu indeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen, precizeaza surse citate de Postul public de radio bulgar (BNR). Olanda apreciaza ca cele doua state au inregistrat progrese semnificative la anumite capitole din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, insa nu indeplinesc toate criteriile.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos