24.5 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăACTUALITATEOFICIAL - Ion Iliescu urmarit PENAL pentru CRIME IMPOTRIVA UMANITATII!

OFICIAL – Ion Iliescu urmarit PENAL pentru CRIME IMPOTRIVA UMANITATII!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ion Iliescu este cercetat penal pentru crime impotriva umanitatii in dosarul mineriadei din 1990.

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu a ajuns miercuri dimineata la Parchetul General pentru audieri in dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”.

Dosarul fusese inchis in 2009 pe motiv ca nu exista probe suficiente la dosar, dar in martie 2015 a fost redeschis. Parchetul General a extins urmarirea penala si fata de alte persoane si a schimbat incadrarea juridica a faptelor in „infractiuni contra umanitatii”, iar surse juridice au declarat pentru HotNews.ro ca Ion Iliescu ar putea fi urmarit penal.

Un comunicat al Parchetului General informeaza ca procurorii au extins urmarirea penala „cu privire la participarea altor persoane” la crimele din Piata Universitatii, fara a nominaliza insa persoanele.

Prin decizia luata de Curtea suprema, procurorii pot dispune reinceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu, dar si fata de fostul director al SRI Virgil Magureanu, Mihai Chitac (fost ministru de Interne, decedat), Victor Atanase Stanculescu (fost ministru al Apararii), generalul (r) Vasile Dobrinoiu (fost sef al Scolii de ofiteri de la Baneasa), Corneliu Diamandescu (fost sef al Politiei Romane), generalul (r) Petre Petre (fost comandant al unitatii de jandarmi 0575 Magurele) si Emil Dumitrescu (fost director al Directiei Cultura din Ministerul de Interne), scrie hotnews.ro.


Citeste si:

Ion Iliescu este de parere ca Iohannis nu poate CONDUCE TARA asa cum a facut-o el!

Analist CIA: Romania este stat vasal SUA! Iliescu are conturi in Elvetia!


Decizia procurorului general a venit dupa ce Romania a fost obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 17 septembrie 2014. CEDO arata, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora. Marea Camera a CEDO a constat ca Romania a incalcat articolele 2, 3 si 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Ultimele stiri